Gabriela Firea: Noi credite prin Family Start şi Student Invest

Autor: Andreea Tobias Postat la 03 iulie 2023 79 afişări

Au fost votate modificări la programele de creditare Family Start şi Student Invest, iar în câteva săptămâni, băncile vor acorda, din nou, credite avantajoase, anunţă ministrul Gabriela Firea.

„O veste extrem de aşteptată de tineri! Au fost votate modificările pe care ni le-au cerut, la programele de creditare Family Start şi Student Invest. În câteva săptămâni, băncile vor acorda, din nou, creditele creditele avantajoase, garantate de stat şi cu dobândă plătită de Ministerul Familiei”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Potrivit ministrului, în programul Student Invest au fost făcute următoarele modificări:

- Creştem suma maximă care poate fi împrumutată până la 75.000 de lei,

- Creştem vârsta solicitanţilor, care poate fi acum până la 40 de ani, nu doar 31 de ani

- Extinderea categoriile persoanelor eligibile: studenţii, masteranzii şi doctoranzii pot folosi banii pentru achitarea unor tratamente medicale, iar cei care sunt părinţi pot plăti pentru educaţia sau activităţile copiilor (aparatură şi instrumente pentru a-şi urma abilităţile vocaţionale).

Dobânda în acest program rămâne subvenţionată 100% de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Pentru programul Family Start:

Familiile la început de drum sau părintele care-şi creşte singur copilul, până în 45 de ani, vor putea împrumuta în programul Family Start până la 150.000 de lei, dublu faţă de anul trecut: „Am ajustat şi pragul de venituri pentru familii, până la maximum 6.000 de lei net pentru fiecare membru, respectiv 7.500 de lei net pentru familiile monoparentale”.

În cazul Family Start, banii împrumutaţi cu dobândă plătită 75% de Ministerul Familiei vor putea fi folosiţi, printre altele, pentru:

- educaţia şi activităţile extraşcolare ale copiilor,

- achiziţia unor maşini second-hand de maximum 5 ani vechime sau autoturisme speciale pentru persoanele cu dizabilităţi,

- achiziţia, construcţia sau renovarea unei locuinţe,

- dotarea cu panouri fotovoltaice a unei case,

- electrocasnice noi etc.

„Am îmbunătăţit astfel cele două programe de creditare, aşa cum ne-au cerut tinerii şi băncile partenere! Dezbaterile în comisiile parlamentare au fost ample şi le mulţumesc tuturor colegilor deputaţi pentru munca depusă şi, în special, deputatului Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor şi deputatului Constantin Şerban, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor. Imediat după promulgarea legii, vom publica noile norme de aplicare şi vom semna noi parteneriate cu băncile interesate. Fac pe această cale şi un apel către instituţiile bancare să intre în contact cu partenerii noştri de la Fondul Român de Contragarantare. Creditele cu garanţia statului şi dobânda plătită de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse au fost extrem de solicitate. Astfel, până la sfârşitul anului trecut au fost acordate aproape 500 de credite pentru studenţi şi 150 pentru familii la început de drum. În total, garanţiile plătite de stat pentru aceste credite se ridică la circa 33 de milioane de lei. Banii au fost folosiţi în mod special pentru avans la o locuinţă, plata chiriilor şi a taxelor de studii, achiziţionarea echipamentelor IT, în special laptop-uri, efectuarea unor tratamente medicale şi organizarea unor evenimente speciale”, anunţă Firea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
familii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.