FT: Ludovic Orban critică Ungaria şi Polonia/ Premierul vrea să reformeze sistemul medical cu fonduri UE

Autor: Mihai Draghici Postat la 24 noiembrie 2020 28 afişări

Premierul Ludovic Orban speră să reformeze sistemul medical cu fonduri de la Uniunea Europeană şi cere, într-un interviu acordat Financial Times, aprobarea rapidă a bugetului comunitar şi a Fondului de relansare, considerând "corect" mecanismul statului de drept, contestat de Ungaria şi Polonia.

FT: Ludovic Orban critică Ungaria şi Polonia/ Premierul vrea să reformeze sistemul medical cu fonduri UE

Ludovic Orban a reluat criticile la adresa Ungariei şi Poloniei, care blochează aprobarea bugetului UE şi a Fondului de relansare economică din cauza introducerii criteriilor privind respectarea normelor statului de drept.

"A spune că nu eşti de acord cu pachetul bugetar deoarece nu accepţi legătura între statul de drept şi utilizarea fondurilor europene nu este suportabil, dat fiind că ţările UE trebuie să respecte normele statului de drept. Această atitudine este împotriva întregii Europe şi împotriva intereselor cetăţenilor polonezi şi ungari", afirmă Ludovic Orban în interviul acordat cotidianului Financial Times, precizând că, la nivel european, trebuie ajuns la un acord "cât se poate de rapid".

Ludovic Orban conduce de anul trecut un guvern minoritar, promiţând să anuleze legi din domeniul judiciar introduse de precedenta administraţie social-democrată, subliniază FT. "Noi ne-am schimbat complet atitudinea faţă de justiţie, faţă de statul de drept, faţă de corupţie. Noi spunem foarte clar: pentru a-i asigura pe contribuabilii europeni că banii vor fi folosiţi în mod corect şi legal, această conexiune între statul de drept şi folosirea fondurilor europene este corectă", afirmă Ludovic Orban.

Ludovic Orban admite că România şi Bulgaria sunt vizate din 2007 de un mecanism special de monitorizare al Uniunii Europene. El declară că nu a putut să facă îmbunătăţirile în sistemul judiciar solicitate de Comisia Europeană în 2019 deoarece nu are încă majoritate în Parlament, dar speră că situaţia politică se va schimba după alegerile din 6 decembrie.

Ludovic Orban a insistat că susţinerea sa pentru condiţionarea alocării fondurilor UE de respectarea principiilor statului de drept este puternică şi că acest lucru l-a ajutat pe preşedintele Klaus Iohannis, aliatul său politic, să obţină un program de fonduri nerambursabile şi de credite în valoare de 80 de miliarde de euro prin bugetul UE şi prin Fondul de relansare economică postpandemie.

"Nu am mai avut niciodată o astfel de susţinere financiară şi apreciem foarte mult decizia de la nivel european", afirmă Ludovic Orban. Premierul precizează că un plan de "relansare naţională şi de intensificare a rezistenţei" ar putea ajuta economia României să atingă un ritm al creşterii economice de peste 6% până în 2024, prin reducerea deficitului de la 9% la 3%.

Ludovic Orban declară, conform FT, că va utiliza fondurile UE de relansare pentru a face investiţii de şase miliarde de euro în sistemul medical, care a depus eforturi pentru a face faţă pandemiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ft,
orban,
ue

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.