FT: Liderii G7 vor discuta despre o propunere privind un summit de pace pentru Ucraina

Autor: Mihai Draghici, Mediafax Postat la 18 mai 2023 43 afişări

FT: Liderii G7 vor discuta despre o propunere privind un summit de pace pentru Ucraina

Liderii Grupului G7 vor analiza, în cursul summitului din Japonia, o propunere de promovare a planului de pace elaborat de Ucraina în scopul opririi conflictului militar cu Rusia, iar Kievul ar vrea implicarea Chinei în această iniţiativă, conform cotidianului Financial Times.

Discuţiile de la summitul G7, care se desfăşoară în oraşul nipon Hiroshima, au fost propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi probabil nu vor implica direct Rusia. Iniţiativa Grupului G7 intervine în contextul în care Administraţia Chinei a trimis un emisar în Europa în scopul găsirii unei soluţii politice pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina.

Planul de pace elaborat de preşedintele Zelenski conţine condiţia retragerii trupelor ruse, pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Planul Chinei nu prevede condiţia retragerii trupelor ruse înaintea iniţierii negocierilor de pace.

Liderii statelor occidentale au insistat că negocierile de pace trebuie să înceapă când va vrea Kievul şi că succesul Ucrainei pe câmpul de luptă este cea mai bună modalitate de obţinere a unei "păci corecte". Dar aliaţii occidentali ai Ucrainei sunt tot mai preocupaţi că Statele Unite se apropie de vârful intensităţii asistenţei militare pentru Ucraina, care ar putea scădea înaintea scrutinului prezidenţial din 2024.

Un oficial din cadrul Uniunii Europene a declarat pentru cotidianul Financial Times că liderii G7 vor discuta despre ideea organizării unei conferinţe internaţionale în vara acestui an, pe tema planului de pace propus de Zelenski. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Ucrainei a confirmat că vor avea loc discuţii la cererea Kievului, în scopul ralierii cât mai multor ţări acestei propuneri de pace.

Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că Ucraina este interesată să implice China "în implementarea planului ucrainean de pace". Însă Ministerul de Externe de la Kiev a reiterat joi că Ucraina nu va accepta niciun acord cu Rusia care ar implica pierderi teritoriale. Volodimir Zelenski va interveni prin videoconferinţă la summitul G7.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a atribuit Ucrainei vina pentru lipsa de progrese în negocierile de pace, iar până acum nu a semnalat deloc că ar accepta altă soluţie în afara capitulării totale a Ucrainei. Kremlinul a anunţat că susţine planul de pace al Chinei şi a salutat iniţiativa preşedintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, supus, pe de altă parte, presiunilor Statelor Unite, din cauza presupusei aprovizionări cu arme a Rusiei.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat joi că mai multe state africane vor trimite reprezentanţi la Moscova, pentru o iniţiativă de pace. "Domnul Ramaphosa a declarat că este necesar ca Africa să îşi facă auzită vocea în eforturile internaţionale de rezolvare a crizei din Ucraina. Rusia este dispusă să asculte cu mare interes orice propunere de soluţionare a crizei din Ucraina", a afirmat Dmitri Peskov, conform agenţiei Interfax.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
g7,
ucraina,
pace,
propunere,
lideri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.