FT: Directorul CIA a efectuat o vizită secretă în China, în efortul de reducere a tensiunilor

Autor: Mihai Draghici Postat la 02 iunie 2023 39 afişări

FT: Directorul CIA a efectuat o vizită secretă în China, în efortul de reducere a tensiunilor

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA), William Burns, a efectuat o vizită secretă în China în luna mai, ceea ce evidenţiază preocupările Washingtonului privind deteriorarea relaţiilor cu Beijingul, informează cotidianul Financial Times.

Conform unor oficiali care au preferat să menţină anonimatul, William Burns, un fost diplomat care primeşte frecvent misiuni sensibile, a purtat discuţii cu directori ai serviciilor secrete chineze.

"Luna trecută, directorul Burns s-a deplasat la Beijing, unde s-a întâlnit cu omologi chinezi şi a evidenţiat importanţa menţinerii deschise a liniilor de comunicaţii între serviciile de informaţii", a declarat un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Vizita lui Burns a avut loc la câteva săptămâni după întâlnirea pe care consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, a avut-o cu Wang Yi, directorul Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist chinez.

Preşedinţia SUA depune eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Beijingul, afectate grav de incidentul din februarie, când autorităţile americane au doborât un balon chinez suspectat de spionaj. Tensiunile s-au amplificat şi în contextul în care China a intensificat relaţiile cu Rusia, în pofida războiului din Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
china,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.