Fraudă on-line cu medicamente pentru bolile grave. Percheziţii au loc în România şi Marea Britanie

Autor: Petru Mazilu Postat la 12 aprilie 2022 56 afişări

Trei percheziţii au loc marţi în România şi Marea Britanie într-un dosar penal de înşelăciune şi fals informatic. Persoanele vizate ar fi realizat mai multe site-uri prin care ofereau spre vânzare, în mod fals, medicamente pentru tratarea bolilor grave.

Fraudă on-line cu medicamente pentru bolile grave. Percheziţii au loc în România şi Marea Britanie

Potrivit poliţiştilor români, persoanele bănuite ar fi creat trei site-uri prin care comercializau, exclusiv pe piaţa din România, medicamente pentru cancer şi alte boli grave.

Anchetatorii au stabilit că uneori, pentru a conferi un caracter de veridicitate acţiunilor companiei şi a imita procedura utilizată la nivelul farmaciilor, au fost solicitate înscrisuri din care să rezulte afecţiunile medicale ori tratamentele prescrise de medici. În alte cazuri, în momentul plasării comenzii, se solicita completarea şi transmiterea de documente de tip „acord de livrare bunuri”, „împuternicire achiziţionare medicamente” şi „formular de achiziţionare”.

Reţeaua elibera inclusiv facturi false.

„Ulterior câştigării încrederii, s-ar fi menţinut în eroare victimele, prin crearea unor paşi ce simulau o relaţie comercială reală în mediul on-line, astfel că persoanele puteau vizualiza, în contul creat pe site, plata efectuată, după care era transmis un cod de urmărire comandă, aparent emis de firma de curierat şi era emisă factura fiscală (invoice), toate aceste manevre având menirea de a induce clientului aparenţa unei tranzacţii reuşite”, au explicat poliţiştii.

La final, escrocii nu mai răspundeau la telefon sau la mesajele on-line.

„După virarea banilor în contul bancar indicat, în majoritatea cazurilor, victimele i-ar fi contactat pe reprezentanţii site-urilor în legătură cu depăşirea termenului de livrare convenit, situaţie în care erau avansate scuze cu caracter general, precum ,,se vor restitui sumele achitate”, ,,medicamentele nu sunt disponibile în acest moment”, ,,nu a preluat curierul comanda”, ,,mai aşteptaţi” ori se comunica un alt termen de livrare, care nu era respectat. Ulterior, reprezentanţii site-urilor nu ar mai fi răspuns la e-mail-uri ori la apelurile telefonice”, au precizat poliţiştii.

Până în prezent, prejudiciul este de aproximativ 100.000 de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fraudă,
boli,
medicamente

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.