Fost vicepreşedinte CJ Iaşi: Şeful Serviciului audit a făcut denunţul la DNA, lucrând "la comandă"

Autor: Florin Gheţău Postat la 17 aprilie 2015 631 afişări

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi Victor Chirilă, vizat în ancheta DNA la CJ, susţine că şeful Serviciului audit din cadrul instituţiei, Fănel Constantinescu, este cel care a făcut denunţul, lucrând "la comandă", şi afirmă că acesta ar trebui demis de preşedintele CJ.

Victor Chirilă, în prezent consilier judeţean PLR, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul CJ Iaşi, că, din informaţiile pe care le deţine, şeful Serviciului audit din CJ, Fănel Constantinescu, este cel care a făcut denunţul la DNA Iaşi, în urma căruia procurorii au descins, miercuri, la sediul instituţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Chirilă a susţinut că, atunci când era vicepreşedinte al CJ, l-a atenţionat pe şeful instituţiei, Cristian Adomniţei, să fie atent la Fănel Constantinescu, pentru că ştia că acesta "are obiceiul să lucreze pe la spate".

"Eu am fost vicepreşedinte şi în vremea fostului preşedinte CJ Constantin Simirad, dar şi în vremea lui Adomniţei. I-am atras atenţia lui Adomniţei încă de la început să aibă grijă de Constantinescu, că are obiceiul să lucreze pe la spate. Când l-a angajat, Simirad l-a întrebat pe Constantinescu: «Cât fac patru şi cu patru?», iar Constantinescu a răspuns «Păi cât vreţi să facă, şefu'?». Ăsta e omul. El a făcut denunţul la DNA, dar trebuia să facă mai întâi un raport şi să-l înainteze către Adomniţei, dacă a găsit ceva în neregulă. Nu face fiecare angajat ce vrea, pentru că altfel vorbim de anarhie", a spus Victor Chirilă.

El a afirmat că şeful CJ, Cristian Adomniţei, ar trebui să comande un alt audit pentru a vedea cum s-au făcut auditurile de către Fănel Constantinescu.

"Ştiam că Fănel Constantinescu lucrează la comandă. Adomniţei trebuie să vadă ce a făcut acolo Constantinescu, dacă a făcut treabă de mântuială sau în interes propriu. Constantinescu lucrează la doi stăpâni. Un stăpân este CJ-ul, dar mai există un stăpân. Se va vedea în perioada următoare cine-i celălalt stăpân, trebuie văzut ce recompensă va primi", a spus fostul vicepreşedinte al CJ Iaşi Victor Chirilă.

Totodată, Chirilă a susţinut că Adomniţei trebuie să ia măsuri urgente împotriva şefului Serviciului de audit şi să îl demită.

"Trebuie să-l dea afară. Pentru că din cauza lui suferă oamenii din CJ care muncesc. El face la comandă, nu se poate aşa ceva", a spus Victor Chirilă.

Întrebat la ce se referă când spune că şeful auditului acţionează la comandă şi dacă este vorba inclusiv de comenzi politice, Chirilă nu a oferit alte detalii.

Şeful Serviciului audit din cadrul CJ Iaşi, Fănel Constantinescu, a refuzat să comenteze afirmaţiile lui Chirilă.

Procurorii DNA au făcut, miercuri, 21 de percheziţii, dintre care 19 la Consiliul Judeţean Iaşi, în birourile unor directori ai Direcţiei Economice, Serviciului Financiar Contabil şi Direcţiei Achiziţii, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie şi fals, care ar fi fost comise în perioada 2013-2015.

Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că în acest caz sunt în atenţia anchetatorilor DNA Iaşi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, vicepreşedintele Alin Aivănoaei, fostul vicepreşedinte Victor Chirilă şi directorul executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, Cristina Teodora Jinga.

Faptele cercetate de procurori vizează acordarea unui contract, prin procedura "cerere de ofertă", societăţii Laser Co SRL Iaşi.

Contractul, în valoare de 340.000 de lei, pentru servicii de promovare a judeţului Iaşi, semnat în 27 septembrie 2013, presupunea 16 repere şi avea durata maximă de execuţie de trei luni de la data semnării. În caz de executare cu întârziere, prestatorul putea fi obligat la plata de penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere din contravaloarea serviciilor rămase de executat, precizau sursele citate.

Suma ar fi fost achitată firmei, iar procesul-verbal de recepţie ar fi consemnat că totul este în regulă calitativ şi cantitativ, deşi în cele trei luni ar fi fost predate doar 11 din cele 16 repere de promovare. Auditul intern al CJ ar fi sesizat neregulile, iar acest aspect i-ar fi fost adus la cunoştinţă lui Cristian Adomniţei.

Preşedintele CJ Iaşi ar fi fost însă nemulţumit de constatările auditului intern şi ar fi ameninţat că "va lua măsuri drastice dacă ceea ce a constatat auditul ajunge la cunoştinţa publicului şi în presă", arătau sursele citate.

Percheziţiile de la sediul Consiliului Judeţean Iaşi s-au încheiat după aproximativ opt ore, procurorii DNA ridicând mai multe documente.

Avocatul Sandra Grădinaru, apărătorul unora dintre funcţionarii de la Serviciul de achiziţii vizaţi de ancheta DNA, preciza că procurorii nu au formulat nicio acuzaţie şi că nimeni nu a fost chemat la audieri.

Acţionarii firmei Laser Co SRL sunt Elena şi Gabriel Popa, finii primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita (PSD).

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi anunţau că şeful CJ, Cristian Adomniţei, a plecat, miercuri dimineaţă, la Bruxelles, pentru a participa la şedinţa Comitetului Regiunilor.

Cristian Adomniţei, aflat la Bruxelles, declara, miercuri seară, într-o intervenţie la un post de televiziune din Iaşi, că a fost luat prin surprindere de ancheta DNA Iaşi la Consiliul Judeţean, dar că nu are nimic de ascuns şi că nici nu unelteşte împotriva cuiva.

El afirma că luna trecută a aflat despre unele probleme în privinţa acordării de către CJ a unui contract pentru servicii de promovare a judeţului, în valoare de 340.000 de lei, către firma Laser Co SRL din Iaşi şi că a ordonat demararea unui audit intern. "În luna martie, mi-a fost adus la cunoştinţă despre o situaţie posibilă, dar nu există încă un raport de audit. Am prelungit perioada în care să se facă acest raport şi sunt primul interesat să se afle adevărul", spunea Adomniţei.

El preciza că firma Laser Co SRL a realizat diverse materiale de promovare a judeţului Iaşi şi că o parte dintre produse au fost folosite în anul 2013 într-o vizită a unei delegaţii a Consiliului Judeţean Iaşi în China.

"Eu nu fac parte din nicio comisie de licitaţie, nu ştiu ce firme câştigă la CJ şi pentru ce proiecte, doar la final observ dacă s-au îndeplinit sau nu sarcinile văzând produsele sau serviciile, spunea Adomniţei.

Cristian Adomniţei, în vârstă de 40 de ani, este preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi din noiembrie 2012.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/fost-vicepresedinte-cj-iasi-seful-serviciului-audit-a-facut-denuntul-la-dna-lucrand-la-comanda-14126442
14126442
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.