Noua formă în care Coaliţia PSD-PNL-UDMR a adoptat marţi Legea avertizorului de integritate nu respectă cerinţele de reformă din PNRR şi nu asigură suficientă protecţie persoanelor care sesizează neregulile din instituţiile publice, afirmă Stelian Ion, deputat USR

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 21 martie 2023 47 afişări

Noua formă în care Coaliţia PSD-PNL-UDMR a adoptat marţi Legea avertizorului de integritate nu respectă cerinţele de reformă din PNRR şi nu asigură suficientă protecţie persoanelor care sesizează neregulile din instituţiile publice, afirmă Stelian Ion, deputat USR

„Legea avertizorilor de integritate modificată azi (marţi - n.r.), la câteva luni de la adoptarea sa, ne arată clar un singur lucru: disperarea Coaliţiei PSD-PNL să pună batista pe ţambal şi să ridice obstacole în calea avertizorilor de integritate. De ce nu vor cei din PSD-PNL o protecţie adecvată a avertizorilor şi sunt dispuşi să rişte până şi obţinerea banilor din PNRR? Pentru că vor ca peste România să se aştearnă liniştea totală. Să nu mai aflăm nici despre licitaţiile de milioane de euro aranjate de Bode pentru prietenul preşedintelui, nici despre felul în care premierul îşi aranja în instanţă un complet favorabil, prin metoda «Coperta», pentru a scăpa de acuzaţia de plagiat, nici despre alte matrapazlâcuri pe care le fac pentru a sifona banii publici spre clientela lor de partid”, declară Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

Legea avertizorului de integritate a fost adoptată marţi , în plenul Camerei Deputaţilor, în forma aprobată de Senat.

„În continuare, sesizările avertizorilor anonimi nu sunt tratate la fel ca sesizările avertizorilor cu identitate cunoscută. Pentru ca ele să fie luate în calcul nu e suficient ca avertizorii să transmită informaţii legate de încălcări ale legii, ci trebuie să menţioneze care sunt indiciile (un fel de început de probă) care conduc la concluzie de încălcare a legii. Aşa cum a făcut şi la dezbaterile anterioare pe Legea avertizorului de integritate, USR a propus mai multe amendamente pentru a asigura o protecţie eficientă celor care sesizează neregulile din instituţiile publice, dar Coaliţia PSD-PNL-UDMR a refuzat. Unul din amendamente viza posibilitatea ca avertizorii de integritate să poată sesiza neregulile şi în spaţiul public, nu doar pe canalale interne de raportare. Alte amendamente priveau acordarea unei protecţii sporite avertizorilor, prin eliminarea obligaţiei de a furniza indicii care să permită identificarea acestora. După ce Comisia Europeană a avertizat că Legea avertizorului de integritate, în forma adoptată anul trecut, nu transpune corect directiva europeană în domeniu - fapt susţinut de altfel, în mod repetat, şi de USR -, parlamentarii USR au depus propria iniţiativă legislativă, dar PSD şi PNL au refuzat să o introducă în circuitul parlamentar”, potrivit unui comunicat USR.

Deputaţii au adoptat marţi, în forma aprobată de Senat, modificarea la legea avertizorilor de integritate, în urma solicitării Comisiei Europene. Modificarea a fost necesară pentru a debloca cererea de plată numărul 2 din PNRR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stelian ion,
avertizori,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.