Fondul Proprietatea critică schimbarea consiliul de administraţie la Salrom, companie la care Ministerul Economiei deţine pachetul majoritar: Este imperativ ca întreprinderile de stat să nu mai fie tratate drept mingi de ping-pong politic

Autor: Roxana Rosu Postat la 16 septembrie 2021 66 afişări

Fondul Proprietatea critică schimbarea consiliul de administraţie la Salrom, companie la care Ministerul Economiei deţine pachetul majoritar: Este imperativ ca întreprinderile de stat să nu mai fie tratate drept mingi de ping-pong politic

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, critică schimbarea membrilor consiliului de administraţie al Salrom de la 1octombrie şi consideră că decizia Ministerului Economiei  pune în pericol proiecte importante, precum listarea Salrom la bursă şi evaluarea opţiunilor privind exploatarea zăcămintelor de grafit din Gorj.

 „De mulţi ani, Fondul Proprietatea a tras semnale de alarmă şi a repetat adesea că transparenţa, continuitatea şi profesionalismul sunt necesare pentru dezvoltarea economică a companiilor de stat româneşti. Vedem că aceste condiţii nu sunt îndeplinite de noua compoziţie a consiliului de administraţie al Salrom. În opinia noastră, membrii consiliului care tocmai au fost schimbaţi aveau calităţile necesare pentru a dezvolta un program de investiţii durabile pentru Salrom, îndeplineau criteriile de guvernanţă corporativă pe care şi le-a asumat statul român şi ar fi putut asigura stabilitatea necesară pentru a atinge obiectivele listării companiei la bursă şi dezvoltării acesteia. Este imperativ ca întreprinderile de stat să nu mai fie tratate drept mingi de ping-pong politic, ca echipele de conducere şi consiliile să fie selectate în conformitate cu principiile guvernanţei corporative, luând în considerare profesionalismul şi expertiza, şi să fie evaluate pe baza rezultatelor obţinute pentru companie şi toate părţile interesate.”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Actualul Consiliu de Administraţie de la Salrom este alcătuit din :Alina Prahoveanu, auditor financiar, Dragoş Oancea, cy 25 de ani experienţă în consultanţă şi management, Ervin Medves, specialist în resurse minerale.

În opinia FP, care deţine 48,9% din Salrom, persoanele numite acum de acţionarul majoritar în consiliul de administraţie al Salrom nu sunt altele decât cele care au deţinut aceste funcţii în 2020, un an în care profitul Salrom a scăzut de aproape şapte ori şi în care veniturile din exploatare au scăzut cu 36%.

”Este o întrebare legitimă dacă acestea sunt persoanele potrivite pentru a contribui la listarea companiei sau pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la exploatarea zăcămintelor de grafit, o resursă vitală pentru tranziţia energetică globală”, se arată într-un comunicat.

Fondul Proprietatea a anunţat că va continua să sprijine actualul consiliu de administraţie şi conducerea Salrom, datorită bunei înţelegeri a afacerilor companiei, demonstrate prin introducerea măsurilor de eficientizare la nivelul companiei şi iniţierea de proiecte de investiţii care sprijină creşterea pe termen lung a acesteia.

”Dacă sunt viabile din punct de vedere comercial, proiectele de investiţii ar trebui să fie realizate de companie, deoarece înseamnă mai multe investiţii în beneficiul tuturor părţilor interesate: angajaţi, comunităţi locale şi acţionari”.

În cursul acestui an, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR Plus) a schimbat consiliile de administraţie la mai multe companii din subordine, inclusiv Salrom, motivând decizia prin nevoia de a avea profesionişti la conducerea companiilor de stat.

Săptămâna trecută, noul ministru interimar, Virgil Popescu (PN), a  anulat prelungirea mandatelor acestora în consiliile de administraţie ale companiilor din subordine.

Ce declară Claudiu Năsui despre schimbările de la Salrom într-o postare pe Facebook:

”La începutul anului se pregătea un tun imobiliar prin care Salrom pleca din sediul pe care îl avea închiriat pe mai mulţi ani şi se muta într-un imobil închiriat la rândul lui de Lido SA (o altă companie de stat) şi pe care ea îl subînchiria mai departe de la o firmă Oscar Downstream. Rezultatul este că Salrom ar fi trebuit să plătească toată chiria pe tot restul anilor unde stătea deja. Dar, deodată trebuia să o plătească şi pentru sediul nou. De ce era o prioritate mare pentru Salrom să-şi schimbe sediul?

 

Pentru că la astfel de închirieri mari se iau comisioane. În caz că nu vă sună cunoscut numele Oscar Downstream, este compania care a încercat anul trecut printr-un lobby fioros să monopolizeze piaţa de distribuţie a produselor energetice printr-o lege trecută în parlament şi atacată cu succes de USR la CCR. Încrengătura e mare, dar scriem mai multe altă dată.

Am dejucat planul acesta păgubos pentru compania publică, dar avantajos pentru conducere, la începutul anului. Ca răsplată am primit, la vremea, aceea un nou val de atacuri în presă. Evident, nu m-am lăsat intimidat.

 

Am numit un nou Consiliu de Administraţie, profesionist, care a reuşit într-un timp record să pună foarte multe proiecte corecte şi bune pe picioare. Cel mai cunoscut fiind să facă primii paşi pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier. Şi a mai reuşit, printre altele, să crească profitul companiei cu Â70% şi să demareze procedurile pentru relansarea pe piaţă a sării fabricate în România.

 

Cu cine credeţi că a fost înlocuit Consiliul de Administraţie profesionist de la Salrom acum câteva zile?

 

Fix cu cei care căpuşau compania în linişte şi au încercat să dea marele tun imobiliar explicat mai sus.

 

Haideţi să vedem cine sunt proaspeţii numiţi de ministrul interimar:

1) Domnul Petrică Lucian Rusu, PNL-ist care a făcut schimbarea de la Echipa Orban la Echipa Cîţu. A fost secretar de stat PNL, consilier parlamentar şi a lucrat în Direcţia Judeţeană de Tineret Iaşi. Înainte de asta a fost director la grupul Tinmar, unde patron e domnul Augustin Oancea, cel care a preluat afacerile domnului Ioan Nicolae (aflat în puşcărie) şi care apare în dosarul DIICOT privindu-i pe şefii ruşi de la Rompetrol şi pe Cristi Borcea, fostul acţionar de la Dinamo. Domnul Oancea vinde anual statului român energie de zeci de milioane de euro, prin compania sa, Tinmar Energy.

2) Domnul Nicolae Tulici, PNL Sălaj. Este juristul grupului, are multiple condamnări penale. A fost condamnat la amendă penală pentru fals intelectual, la 3 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, un an de închisoare şi 2 ani de supraveghere judiciară pentru că a condus beat. În prezent, domnul Tulici este anchetat de DIICOT în dosarul de furturi de utilaje agricole „Borşa”.

3) Domnul Cătălin Paraschiv, fost consilier judeţean PNL Galaţi, încheie lista conducerii Salrom.

Iată cum statul revine la normal. Oamenii profesionişti sunt daţi la o parte, iar în locul lor revin băieţii pe care îi ştim cu toţii.

Ştiţi când a fost semnat ordinul de ministru prin care au fost numiţi cei de mai sus în conducerea Salrom? Fix în seara zilei în care am plecat din minister. Înţeleg că ordinul a fost scris noaptea.

 

Nu le pasă de ce fac sau de ce credem despre ei. Vechea clasa politică coruptă ştie că alegerile sunt abia peste 4 ani. Până atunci toate acestea se vor uita. Aşa că nu ratează nicio ocazie de căpuşare a banilor contribuabililor, mai ales în aşteptarea congresului de partid. Congres care trebuie cumpărat cu bani.

 

Noi avem parte de taxe mari pe muncă, suntem campioni europeni la taxarea muncii pe salarii mici. Împotriva Zero Taxe pe Salariul Minim apar toţi bugetarii de lux să ne spună că nu sunt bani să-i lăsăm celor care muncesc. Nu e adevărat. Banii noştri sunt luaţi de vechea clasă politică coruptă, oameni rodaţi de 31 de ani pe acest furt”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.