Explozii puternice în apropierea oraşului ucrainean Mariupol. Separatiştii afirmă că armata ucraineană i-a atacat

Autor: Anna Primac Postat la 07 septembrie 2014 33 afişări

Explozii puternice au fost auzite sâmbătă seara la est de Mariupol, un port strategic la Marea Azov, în a doua zi după semnarea unui armistiţiu între autorităţile ucrainene şi separatişti proruşi. Separatiştii au afirmat că armata ucraineană i-a atacat cu lansatoare de rachete.

În zonă au avut loc mai multe explozii puternice, iar un fum gros era vizibil la orizont. Un punct de control deţinut de forţe loialiste era cuprins de flăcări.

Potrivit unor jurnalişti ai AFP, trei tancuri ucrainene cu şenile s-au deplasat spre acest punct de control, însă s-au întors rapid din drum. Zeci de maşini circulau cu viteză mare spre oraş, una dintre ele a fost vizată de tiruri.

Separatiştii afirmă că armata ucraineană i-a atacat la Mariupol cu lansatoare de rachete

"Ministerul Apărării al republicii" de la Doneţk a anunţat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că armata ucraineană a atacat cu lansatoare multiple de rachete de tip Grad poziţii ale separatiştilor, în apropiere de oraşul Mariupol, un port strategic la Marea Azov, relatează agenţia Itar-Tass.

"Poziţii ale insurgenţilor au fost atacate în apropiere de Mariupol, cel mai probabil cu lansatoare de tip Grad. Insurgenţii au fost nevoiţi să răspundă acestor atacuri, fapt ce a dus la o confruntare cu arme grele", anunţă separatiştii de la Doneţk, fără a preciza dacă incidentul a provocat victime.

Potrivit portalului de ştiri Newsru.com, în jurul orei locale 22.30 (22.30, ora României), în apropierea oraşului Mariupol, în satul Şirokino, erau auzite explozii puternice. Cu puţin timp înainte, batalionul "Azov" a afirmat într-un mesaj postat pe Facebook că armata ucraineană este atacată cu lansatoare de tip Grad, însă militarii nu ar fi răspuns acestor atacuri.

Exploziile s-au intensificat în jurul orei 23.25, potrivit unor martori, citaţi de agenţia Interfax.

"Am auzit cel puţin şase explozii la o distanţă de aproximativ un kilometru de oraş. Au urmat tiruri de armă. În acest moment, în regiune e linişte", a relatat un martor.

Potrivit unor jurnalişti, un fum gros era vizibil la orizont, iar un punct de control deţinut de forţe loialiste a fost cuprins de flăcări.

Incidentul are loc în contextul semnării unui artmistiţiu, vineri, între Kiev şi rebeli proruşi, la Minsk, în încercarea de a pune capăt conflictului care durează de aproape cinci luni în est şi care s-a soldat cu 2.600 de morţi şi jumătate de milion de refugiaţi. Armistiţiul a intrat în vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora României).

Ulterior, Kievul şi separatiştii ucraineni s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului.

Totuşi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au constatat sâmbătă, în cursul unei convorbiri telefonice, că armistiţiul semnat vineri este "în general respectat".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
CONFLICT,
/actualitate/explozii-puternice-in-apropierea-orasului-ucrainean-mariupol-separatistii-afirma-ca-armata-ucraineana-i-a-atacat-13220347
13220347
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.