Eurostat: Românii sunt printre cei mai multumiti europeni atunci când vine vorba de calitatea vietii, la acelaşi nivel cu locuitorii din Polonia şi Finlanda. Un grad ridicat de satisfactie apare şi la situatia financiară, relatiile personale şi job

Autor: Roxana Rosu Postat la 17 ianuarie 2024 40 afişări

Eurostat: Românii sunt printre cei mai multumiti europeni atunci când vine vorba de calitatea vietii, la acelaşi nivel cu locuitorii din Polonia şi Finlanda. Un grad ridicat de satisfactie apare şi la situatia financiară, relatiile personale şi job

Românii sunt printre cei mai multumiti europeni atunci când vine vorba de calitatea vietii, potrivit unui sondaj realizat de Biroul european de statistică Eurostat, cu un indice de 7,7 din 10, nivel similar cu cel din Polonia şi Finlanda şi depăşit doar de cel din Austria (7,9).

La polul opus se află Bulgaria, singura tară membră UE cu un indice al gradului de satisfactie privind calitatea vietii mai mic de 6.

Analizând structura indicelui, românii sunt mai putin multumiti de situatia financiară (6,6 puncte), venitul mediu net anual fiind de circa 5.500 euro pe gospodărie, în timp ce media UE este de 19.000 euro. Totuşi, gradul de satisfactie din România rămâne peste media europeană de 6,5 puncte.

Românii sunt destul de multumiti şi de situatia locativă (7,4 puncte, similar cu media UE), de job (7,2 puncte, similar cu media UE) şi de relatiile personale (7,6 vs 7,9 UE). De asemenea, au o părere foarte bună despre sănătatea personală, 73% apreciind că sunt într-o stare bună sau foarte bună.

În schimb, la capitolul sigurantă România este sub media europeană, doar 19,5% dintre români declarând că se simt foarte siguri atunci când merg noaptea pe stradă, fată de 27,2% din UE.

În medie, populatia Europei are un grad de multumire cu privire la calitatea vietii de 7,1 puncte dintr-un total de 10 puncte, iar 18 din cele 27 de state membre UE se situează pe medie sau peste medie.

Punctaje apropiate de România au înregistrat Belgia şi Tările de Jos (7,6), în timp ce Germana şi Grecia au avut 6,5 puncte, respectiv 6,7 puncte.

Gradul de satisfactie este influentat de o serie de factori, precum vârstă, nivelul de educatie, familie şi situatia financiară, dar şi valorile şi experientele personale. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
puncte,
uniunea europeana,
indice,
mediere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.