„Epidemia” misterioasa depistata in Romania. Boala genetica mortala, extrem de rara, depistata la mai multe persoane

Postat la 06 iulie 2021 745 afişări

„Epidemia” misterioasa depistata in Romania. Boala genetica mortala, extrem de rara, depistata la mai multe persoane

Amiloidoza ereditară tip transtiretină (Hereditary Transthyretin Amyloidosis – hATTR) este o boală genetică rară care începe să se răspândească în judeţul Suceava. Potrivit publicaţiei locale „Monitorul”, HATTR era identificată la pacienţi din comuna Todireşti, dar acum a fost descoperită şi în alte două localităţi, spre îngrijorarea medicilor.

Este vorba despre două familii din localitatea Pârteştii de Jos. De asemenea, această maladie a apărut şi la alte două familii din localitatea Cotu Băii.

Amiloidoza ereditară tip transtiretină este o boală sistemică de care suferă aproximativ 30.000 de persoane pe tot globul. Cei mai mulţi pacienţi provin din nordul Portugaliei, nordul Suediei şi Japonia, iar în România sunt diagnosticaţi aproximativ 30 de pacienţi. 9 dintre ei sunt din localităţile Todireşti şi Soloneţ.

Oamenii refuză testarea

Dr. Daniela Beatrice Neagu, medic-şef al secţiei Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou”, din Suceava, este şi coordonatorul centrului regional Suceava hATTR. Ea a declarat că între familiile diagnosticate cu această boală nu există legături de rudenie şi nici nu au fost identificate relaţii cu persoane din comuna Todireşti. Şi, totuşi, toţi pacienţii descoperiţi recent prezintă simptome de boală. Ei au fost diagnosticaţi în urma investigaţiilor şi testelor efectuate la spitalul sucevean.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
boala,
pacienti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.