Egipt: presedintele Hosni Mubarak demite guvernul, dar nu se preda (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 ianuarie 2011 12 afişări

Presedintele egiptean Hosni Mubarak, confruntat cu revolte populare violente care s-au extins in toata tara, a anuntat vineri noaptea la televiziune ca a demis intregul guvern si a promis la modul general reforme democratice, combaterea coruptiei si a somajului, fara a-si oferi insa demisia, asa cum au cerut protestatarii.

Mubarak a adaugat ca va numi sambata un nou guvern si ca intelege nemultumirile manifestantilor, dar a adaugat ca granita dintre libertate si haos este foarte fragila si ca el nu va permite destabilizarea Egiptului. Presedintele n-a precizat daca mai vrea sa candideze la inca un mandat de sase ani la conducerea tarii, la alegerile din acest an. Mubarak nu are un vicepresedinte numit, iar zvonurile spun ca il pregateste pe fiul sau Gamal sa preia puterea in locul lui.

Manifestantii s-au batut cu fortele de securitate de-a lungul intregii zile de vineri, folosind pietre si dand foc la cladiri publice, intre care sediul partidului de guvernamant, cel al televiziunii publice si al ministerului de externe. Pana vineri seara, protestele cu incendieri de cladiri se extinsesera in 11 din cele 28 de provincii ale tarii. In ciocnirile dintre fortele guvernului si manifestanti, incepute de marti, au murit 26 de oameni si alte sute au fost raniti. Au fost arestati circa o mie de oameni, intre care si Mohamed ElBaradei, laureatul Nobel pentru Pace si fost sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. Autoritatile au interzis iesirea din case dupa ora 18, au scos in strada armata ca sa sustina fortele de ordine si au taiat comunicatiile prin telefon mobil si internet la Cairo si in alte orase mari.

In unele locuri, politistii si-au aruncat uniforma si s-au alaturat demonstrantilor, iar la Cairo, unde s-au aruncat gaze lacrimogene, oamenii au aruncat de la balcoanele cladirilor sticle de apa si cutii de Pepsi pentru ca manifestantii sa-si clateasca ochii, sau ceapa si lamai ca sa taie efectul gazelor.

Contestatarii regimului nu sunt satisfacuti de decizia presedintelui de a demite guvernul pentru a-si salva functia, scriu agentiile straine de presa. "Noi vrem ca el sa plece si in loc de asta se infige mai bine la putere. Crede ca asa calmeaza situatia, dar de fapt mai tare infurie oamenii", a declarat un demonstrant, citat de AP.

La nemultumirea lor contribuie si faptul ca Mubarak a calificat protestele drept "parte a unui plan mai larg de a deteriora stabilitatea si a distruge legitimitatea sistemului politic din Egipt", desi cei iesiti in strada si-au motivat protestul prin somajul ridicat, saracie, coruptia autoritatilor si cresterea preturilor la alimente.

Imediat dupa declaratiile televizate ale lui Mubarak, presedintele american Barack Obama l-a sunat pe liderul egiptean si i-a cerut sa faca "pasi concreti" pentru a respecta drepturile democratice si sa se abtina de la folosirea violentei contra protestatarilor. Administratia americana a amenintat vineri regimul de la Cairo ca va reduce programul de asistenta in valoare de 1,5 miliarde de dolari oferit Egiptului, stat aliat al SUA, daca violentele se extind.

In context, presa internationala aminteste ca site-ul WikiLeaks a publicat o depesa din 2008 emisa de la ambasada americana din Cairo, din care reiese ca, desi oficial il sustineau pe Mubarak, autoritatile de la Washington i-ar fi ajutat in secret pe disidentii egipteni care incercau sa foloseasca retelele de socializare online ca sa organizeze rasturnarea regimului. Autorul depesei chiar se referea la un plan, apreciat drept nerealist, de a-l inlatura pe Hosni Mubarak de la putere in 2011, plan in care erau implicate mai multe grupari de orientari diferite, intre care Fratia Musulmana, partidul liberal Waft sau Revolutionarii Socialisti.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/egipt-presedintele-hosni-mubarak-demite-guvernul-dar-nu-se-preda-video-7930341
7930341
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.