Ed Sheeran, acuzat de plagiat pentru melodia „Shape Of You”, câştigă procesul

Autor: Andreea Tobias Postat la 06 aprilie 2022 26 afişări

Ed Sheeran, acuzat de Sami Chokri şi Ross O'Donoghue că s-a inspirat din cântecul lor „Oh Why” pentru melodia „Shape Of You”, a câştigat, miercuri, procesul.

Ed Sheeran, acuzat de plagiat pentru melodia „Shape Of You”, câştigă procesul

Judecătorul a constatat că orice asemănare cu melodia „Oh Why” din 2015 nu este suficientă pentru a fi considerată plagiat.

Astfel, Ed Sheeran a câştigat procesul la Înalta Curte împotriva celor doi compozitori care au susţinut că artistul britanic a copiat o parte din melodia lor pentru marele său hit din 2017, „Shape Of You”, anunţă Sky News.

Ed Sheeran şi co-autorii Steven McCutcheon şi John McDaid au fost acuzaţi că au plagiat o parte din „Oh Why” a lui Sami Chokri, un artist care cântă sub numele de Sami Switch.

Judecătorul Zacaroli a declarat că Sheeran nu a copiat nici intenţionat, nici neintenţionat un fragment din melodie atunci când a scris „Oh I" pentru Shape Of You.

Judecătorul a concluzionat că, deşi există „asemănări" cu sintagma OI („Oh I”), există şi „diferenţe semnificative".

El a mai spus că au fost furnizate „dovezi convingătoare" pentru a demonstra că „Shape Of You” provine din alte surse decât „Oh Why" şi că afirmaţiile potrivit cărora Sheeran ar fi ascultat cântecul înainte de a-şi scrie propriul cântec nu sunt decât „speculaţii".

Chokri şi co-scenaristul Ross O'Donoghue au susţinut că refrenul „Oh I" din „Shape Of You” este „izbitor de asemănător" cu refrenul „Oh Why" din propria lor compoziţie, Chokri spunând în instanţă că s-a simţit „furat" după ce a auzit-o.

Cu toate acestea, Sheeran, McDaid şi McCutcheon au negat că au ştiut de „Oh Why” înainte de a scrie „Shape Of You”.

Experţii în muzică au avut puncte de vedere contrastante în timpul procesului - unul dintre ei spunând instanţei că este improbabil ca orice asemănare dintre melodii să fie „rezultatul unei plagieri", în timp ce un altul a spus că asemănările sunt atât de „numeroase şi de izbitoare încât posibilitatea unei creaţii independente este... foarte improbabilă".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ed sheeran,
plagiat,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.