Două magazine din Bucureşti cu grave nereguli au primit propunere de închidere temporară de la ANPC

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 04 mai 2022 59 afişări

Două magazine din Bucureşti cu grave nereguli au primit propunere de închidere temporară de la ANPC

Comisarii ANPC din Bucureşti au găsit grave nereguli la două magazine din Capitală, parte din reţele naţionale, şi au dispus întocmirea unor acte de control cu impact la nivelul magazinelor din acelaşi lanţ, la nivel naţional. Magazile au fost amendate cu 90.000 de lei. 

„În perioada 02-03.05.2022, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti (CPCMB) a desfăşurat activităţi de control la două magazine aparţinând lanţurilor Lidl şi Mega Image, situate în sectorul 1 al Capitalei şi, pentru prima dată în istoria Autorităţii, verificările au fost urmate de întocmirea unor acte de control cu impact la nivelul magazinelor din acelaşi lanţ, la nivel naţional”, potrivit unui comunicat de presă.

„Nu de puţine ori am constatat, în cadrul activităţii de comisar, faptul că sancţiunile aplicate într-un judeţ nu sunt respectate în toate celelalte. Din acest motiv, am stabilit o nouă abordare, în premieră, în activitatea de control a instituţiei. După ce se fac constatări la unul dintre magazinele parte dintr-o reţea mai mare, se întocmeşte un act la nivelul proprietarului întregii reţele, în aşa fel încât cele constatate devin obligatorii pentru întreaga reţea. Vrem ca, în felul acesta, abordarea să fie unitară la nivel naţional şi punctul nostru de vedere să fie automat, nu permanent evitat. Suntem în slujba consumatorilor, nu a operatorilor economici! Legea este aceeaşi la nivelul întregii ţări!”, declară Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

În urma acţiunilor din aceste zile, comisarii bucureşteni au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 90.000 lei şi două avertismente.

Acestor sancţiuni li s-au adăugat şi măsurile complementare de oprire definitivă de la comerializare a produselor alimentare nesigure sau modificări organoleptice, oprire definitivă de la comerializare a unor produse cu deficienţe de informare pe etichete, oprirea temporară a prestării de servicii a 15 vitrine, camere de frig de depozitare şi a aparatului de stors citrice din magazinul Lidl, propunerea pentru închiderea temporară a unităţii, în cazul magazinului Lidl, pe o durată de cel mult 6 luni, oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor pentru magazinul Mega Image, propunere de încetare a practicilor comerciale incorecte, propunerea de suspendare a activităţii pe o durată de 6-12 luni, în cazul magazinului Mega Image, au fost prelevate de probe de apă minerală naturală plată şi de suc proaspăt de portocale, preparat în unitate şi a fost dispusă la nivel naţional măsura de traducere a informaţiilor în limba română, pe faţa ambalajului expusă la raft, în câmpul vizual principal, în cazul ambelor lanţuri de magazine.

Cele mai importante dintre neregulile constatate de comisarii CPCMB au fost comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită, comercializarea de legume-fructe cu evidente modificări organoleptice, cu caracteristici calitative neconforme şi fără informarea asupra denumirii distribuitorului şi adresa completă, neconcordanţe între ingredientele declarate pe etichete şi denumirea produsului, comercializarea de diferite sortimente de produse alimentare ambalate, expuse în vitrine frigorifice verticale neigienizate, cu zone cu rugină, fire de păr şi praf şi grăsime, în cantităţi masive, sub grătarele de expunere, prezenţa unor grilaje încărcate masiv cu praf şi grăsime, a unor containere cu vopsea exfoliată, a pavimentului neigienizat în agregatele de frig din camerele de depozitare, utilizarea unui aparat de stors citrice, neigienizat,cu resturi de coji şi pulpă, cu grăsime, comercializarea unor produse alimentare, cu informare deficitară pe etichete, de exemplu fără traducerea în limba română a elementelor de identificare, nerespectarea regimului promoţiilor, comercializarea unor băuturi răcoritoare sub denumirea de limonadă, deşi în compoziţie se utiliza acidul citric, prestarea unor servicii care pot afecta sănătatea consumatorilor şi încălcarea pevederilor legale pentru comercializarea produselor cu Nutriscore evidenţiat pe ambalaje.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anpc,
magazine,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.