A doua cea mai mare economie a lumii stă pe o bombă cu ceas gata să explodeze oricând: Un gigant este la un pas de faliment, iar consecinţele sunt incalculabile. Panica pune stăpânire pe toată lumea, de la investitori, la autorităţi şi Partid

Postat la 22 august 2023 7106 afişări

A doua cea mai mare economie a lumii stă pe o bombă cu ceas gata să explodeze oricând: Un gigant este la un pas de faliment, iar consecinţele sunt incalculabile. Panica pune stăpânire pe toată lumea, de la investitori, la autorităţi şi Partid

Înfiinţată în 1995 ca o afacere cu cherestea, Zhongzhi Enterprise Group Co. a ajuns să devină un conglomerat financiar cu peste 138 miliarde de dolari în administrare. Acum riscă să devină cel mai recent gigant financiar chinez care dă faliment, scrie Bloomberg.

Grupul, care trece neobservat, deseori supranumit Blackstone al Chinei de către presa locală, operează în inima pieţei bancare din China.  Gigantul s-a confruntat cu autorităţile de reglementare care au încercat să câştige ceva mai mult control asupra businessului în 2017. Firma a tras acum semnale de alarmă pe pieţele chineze după ce firmele afiliate n-au reuşit să plătească pentru unele produse de investiţii.

Investitorii nu sunt singurii speriaţi de implicaţiile posibilei sale dispariţii. Autorităţile chineze au înfiinţat deja un grup de lucru pentru a studia orice posibilă contagiune, iar autoritatea de reglementare bancară examinează riscurile de la Zhongzhi, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Zhongzhi este unul dintre ultimii administratori de averi private cu libertate de mişcare sporită pe care Beijingul a încercat să îl ţină în frâu pentru a minimiza riscurile pentru sutele de mii de clienţi de retail care au cumpărat aceste produse cu randament ridicat, presupunând că sunt sigure.

 Momentul nu putea fi mai prost pentru guvernul lui Xi Jinping, deoarece China se luptă deja cu o economie slabă şi cu prăbuşirile de pe piaţa imobiliară muribundă care ameninţă să împingă giganţi precum Country Garden Holdings Co. în incapacitate de plată.

Zhongrong International Trust, deţinută în parte de Zhongzhi, este una dintre cele mai mari firme din industria financiară de 2,9 trilioane de dolari din ţară, care reuneşte economiile gospodăriilor bogate şi ale clienţilor corporate pentru a investi şi a acorda împrumuturi pentru proprietăţi imobiliare, acţiuni, obligaţiuni şi mărfuri. Firma, care a ratat cel puţin două plăţi, are 270 de produse în valoare totală de 39,5 miliarde de yuani scadente în acest an, potrivit furnizorului de date Use Trust.

Aceasta este „cea despre care toată lumea ştia că va exploda”, a declarat Jason Hsu, director de investiţii la Rayliant Global Advisors. Problemele Zhongrong sunt probabil legate de vânzările sale de produse de investiţii asociate proprietăţilor imobiliare, a spus el.

Ascensiunea şi potenţiala cădere a lui Zhongzhi reflectă îndeaproape traiectoria Chinei din ultimele trei decenii. Economia, cândva în plină expansiune, se află acum în dificultate, după ce investitorii au fost şocaţi de măsurile de reprimare a întreprinderilor private, inclusiv a celebrelor firme de tehnologie ale naţiunii. Sentimentul consumatorilor rămâne intră pe un teritoriu negativ după ani de restricţii severe ale Covid.

Nu este singura firmă în dificultate. Un total de 106 produse fiduciare în valoare de 44 de miliarde de yuani au intrat în incapacitate de plată în acest an până la 31 iulie, potrivit Use Trust. Investiţiile imobiliare au reprezentat 74% din valoarea neplăţilor. Anul trecut, de asemenea, s-au înregistrat miliarde de dolari neplătiţi.

Zhongzhi este al doilea cel mai mare acţionar al Zhongrong Trust, deţinând aproximativ 33%. Conglomeratul deţine, de asemenea, participaţii în alte cinci firme financiare licenţiate, inclusiv un administrator de fonduri mutuale şi doi asigurători, şi este investit în cinci companii de gestionare a activelor şi patru unităţi de avere, potrivit site-ului său. De asemenea, controlează companii listate la bursă şi deţine 4,5 miliarde de tone de rezerve de cărbune printre operaţiunile sale industriale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
active,
administrare,
autoritati,
crestere,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.