Doliu în România. A murit un reputat economist, fost ministru

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 08 aprilie 2024 42 afişări

Doliu în România. A murit un reputat economist, fost ministru

Ilie Şerbănescu, economist, ziarist, ministru, realizator al unei emisiuni la ProTV - ”Rătăciţi în tranziţie”, şi nu în ultimul rând, director al Ziarului Financiar la finalul anilor 90 şi începutul anilor 2000, a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani. 

El s-a născut în 1942, a absolvit ASE, a fost doctor în economie cu lucrarea sa din 1978 ”Corporaţiile transnaţionale”, o temă care nu prea era abordată în perioada comunistă. 

El a fost unul dintre cei mai cunoscuţi ziarişti ai celebrei publicaţii Lumea din perioada comunistă, care scria despre subiecte importante internaţionale. 

După Revoluţie, el a condus Tineretul Liber, a avut emisiuni la Pro TV şi Pro FM, a fost ministrul al Reformei în cabinetul Radu Vasile, iar la finalul anilor 90 şi începutul anilor 2000, a fost director al Ziarului Financiar. 

Cu ajutorul lui, ZF a început să câştige teren, punând bazele a ceea ce este astăzi. 

Aici puteţi vedea ultima emisiune pe care a avut-o la ZF Live, în noiembrie 2023, alături de Sorin Pâslaru, redactorul-şef al ZF, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Ziarului Financiar. Tema emisiunii a fost cum arăta lumea în 1998, cum a fost Ziarul Financiar la începuturi, şi cum este astăzi. 

Ilie Şerbănescu a fost o prezenţă activă în emisiunile TV.

De-a lungul carierei, el a scris şase cărţi, Corporaţiile transnaţionale, 1978, Terra: portret în alb-negru, 1980, Reforma economică în România: jumătăţile de măsură dublează costurile sociale, 1994, Manifestul partidului imobilist, 1996, România, o colonie la marginea Europei, 2016, Colonialismul actual şi colonia sa România, Ed. Mica Valahie, 2018. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
deces,
economist,
financiar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.