Dolarul se îndreaptă spre cea mai mare cădere de două zile din 2009 încoace

Autor: Dorin Oancea Postat la 11 noiembrie 2022 16547 afişări

Dolarul se îndreaptă vineri spre cea mai mare cădere de două zile din ultimii 14 ani, investitorii orientându-se spre active mai riscante, după ce oun anunţ mai calm privind inflaţia din SUA a contribuit la temperarea aşteptărilor ca Rezerva Federală să continue să majoreze ratele la fel de rapid.

Dolarul se îndreaptă spre cea mai mare cădere de două zile din 2009 încoace

Conform Reuters, datele arată că inflaţia a crescut cu 7,7% de la an la an în octombrie, cel mai lent ritm din ianuarie şi sub estimările de 8%.

Dolarul a înregistrat joi cea mai mare scădere de la sfârşitul anului 2015, în condiţiile în care randamentele Trezoreriei au scăzut, iar alte monede - yenul şi lira sterlină în special - au crescut.

Apetitul pentru risc al investitorilor a primit un impuls suplimentar de la autorităţile sanitare chineze care au relaxat unele dintre restricţiile privind COVID-19, inclusiv prin scurtarea perioadelor de carantină şi pentru călătorii care sosesc în ţară.

Indicele dolarului a scăzut cu aproape 1,1%, după ce a pierdut peste 3% în ultimele două zile - cel mai mare declin de două zile din martie 2009.

Activele de risc, inclusiv acţiunile, monedele de pe pieţele emergente şi materiile prime, s-au redresat. Dar încetinirea inflaţiei, deşi pozitivă pentru debitori, reflectă un context economic în scădere, au declarat analiştii.

Dolarul a crescut cu 12% în acest an în raport cu un coş de valute importante, în lumina determinării Fed de a readuce inflaţia, care aproape a atins două cifre la începutul acestui an, spre ţinta de 2%.

Alte bănci centrale i-au urmat exemplul, cu excepţia Băncii Japoniei, şi, ca urmare, yenul a înregistrat cea mai mare scădere faţă de dolar din 1979 încoace.

Dolarul, a cărui valoare faţă de yen a crescut cu 22% în acest an, cea mai mare creştere de la 24% din 1979, a scăzut ultima dată cu 1% faţă de moneda japoneză, la 139,54 yeni.

Piaţa futures arată că investitorii estimează o şansă de 71,5% de creştere a ratei de dobândă a SUA cu 50 de puncte de bază luna viitoare, faţă de aproximativ 50/50 în urmă cu o săptămână.

Lira sterlină a recuperat pierderile înregistrate în cursul nopţii faţă de dolar şi euro după ce datele din Marea Britanie au arătat că economia nu s-a contractat atât de mult pe cât se estima în T3, deşi intră în continuare în ceea ce va fi probabil o recesiune de lungă durată.

Lira sterlină a crescut cu 0,7% faţă de dolar, la 1,179 dolari, după ce cu o zi înainte a înregistrat cea mai mare creştere de o zi din 2017, în timp ce faţă de euro a scăzut cu 0,4%, la 87,47 pence.

Euro a extins creşterea de 2% din ziua precedentă şi a urcat cu 1,0% la 1,0311 dolari, tranzacţionându-se în jurul celui mai ridicat nivel din august.

De asemenea, a atins pentru scurt timp minimele sesiunii faţă de francul elveţian , după ce şeful Băncii Naţionale a Elveţiei a reiterat angajamentul băncii centrale de a reduce inflaţia. Faţă de franc, euro a scăzut ultima dată cu 0,42%, la 0,9795.

Criptomonedele au fost din nou sub presiune, având în vedere turbulenţele din lumea cripto după căderea bursei FTX. Tokenul nativ al FTX, FTT , a scăzut ultima dată cu 7,4%, la 3,45 dolari, după ce a scăzut cu aproape 90% în această lună.

Bitcoin a scăzut cu 1,3% la 17.348 dolari, după ce săptămâna aceasta a coborât sub 16.000 de dolari pentru prima dată de la sfârşitul anului 2020.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dolar,
evoluţie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.