Dezastrele naturale din 2023 au costat planeta aproximativ 250 de miliarde de dolari - Bloomberg

Autor: Feraru Marcela Postat la 10 ianuarie 2024 26 afişări

Furtunile extreme şi alte dezastre naturale au provocat în 2023 pierderi de 250 miliarde de dolari. Mai puţin de jumătate din această sumă a fost acoperită de asiguratori. Anul 2024 se anunţă la fel de dezastruos din punct de vedere climatic.

Dezastrele naturale din 2023 au costat planeta aproximativ 250 de miliarde de dolari - Bloomberg

Furtunile extreme şi alte dezastre naturale au costat planeta aproximativ 250 de miliarde de dolari anul trecut, scrie Bloomberg, care citează datele compilate de Munich Re, societate specializată în expertiza de risc. Mai puţin de jumătate din această sumă a fost acoperită efectiv de asigurători, relatează Aleph News.

Analiza Munich Re pleacă de la constatarea că nota de plată depăşeşte media pe 10 ani. Ea include, într-adevăr, impactul pierderilor catastrofale cauzate de cutremurele din Turcia şi Siria. Dar SUA, deşi au avut un sezon de uragane mai puţin sever decât în 2022, a avut multe pierderi provenite în schimb din furtuni regionale.

Ernst Rauch, climatolog şef la Munich Re, spune că asigurătorii trebuie acum să regândească modul în care clasifică furtunile. Furtunile regionale au fost considerate până acum pericole secundare, deoarece provoacă singure pagube mici sau mijlocii. „Dar, pe măsură ce numărul furtunilor creşte, trebuie să ne gândim la o nouă clasificare”, spune Rauch.

Anul trecut a fost cel mai fierbinte înregistrat vreodată, expunând milioane de oameni la temperaturi extreme. Consecinţele schimbărilor climatice au implicaţii majore asupra modului în care industria asigurărilor gestionează daunele, Banca Reglementărilor Internaţionale avertizând recent că guvernele sunt din ce în ce mai des lăsate să plătească factura.

Oamenii de ştiinţă prevăd deja că 2024 va fi mai cald decât anul trecut, ceea ce creşte probabilitatea unor evenimente meteorologice extreme. „Se evaporă mai multă apă la temperaturi mai ridicate, iar umiditatea suplimentară din atmosferă oferă energie pentru furtunile severe”, a spus Rauch.

În 2023, pierderile acoperite de asigurări din cauza unor furtuni puternice – caracterizate de ploi abundente bruşte, viteze mari ale vântului, precum şi grindină şi inundaţii – au atins 50 de miliarde de dolari în SUA şi 8 miliarde de dolari în Europa, ambele cifre reprezentând recorduri, potrivit Munich Re.

Pe de altă parte, cutremure devastatoare din sud-estul Turciei şi Siria din februarie 2023 au avut ca rezultat pierderi totale de 50 de miliarde de dolari. Dintre acestea, doar 5,5 miliarde de dolari au fost asigurate, conform calculelor Munich Re.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dezastre,
naturale,
costuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.