Descoperire demnă de Premiul Nobel: fizicienii au găsit o nouă formă a materiei care este pe cât de bizară, pe atât de fascinantă

Postat la 18 decembrie 2017 625 afişări

Profesorul Peter Abbamonte şi studenţii lui Anshul Kogar şi Mindy Rak, împreună cu colegii de la Universitatea Illinois, Universitatea California şi Universitatea Amsterdam, au dovedit existenţa formei de materie, care a lăsat cercetătorii perplecşi de la prima teoretizare a ei acum 50 de ani.

Descoperire demnă de Premiul Nobel: fizicienii au găsit o nouă formă a materiei care este pe cât de bizară, pe atât de fascinantă

Echipa a studiat cristale ale metalului de tranziţie 1T-TiSe2 pe bază de seleniu şi titan, reproducând de cinci ori rezultatele surprinzătoare. Jasper van Wezel de la Universitatea Amsterdam a oferit interpretări teoretice cruciale ale rezultatelor experimentale, scrie Scienmag.

 

Noua formă a materiei este numită excitoniu, un condensat care prezintă un fenomen cuantic macroscopic, precum un superconductor sau superfluid. Este realizat din excitoni, particule care se formează în perchi cuantice bizare, formate dintr-un electron care s-a deplasat şi spaţiul pe care l-a lăsat în urmă.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.