Deloitte: 67% dintre directorii financiari din România se aşteaptă la o scădere a veniturilor companiei

Autor: Andra Stroe Postat la 16 iunie 2020 40 afişări

Deloitte: 67% dintre directorii financiari din România se aşteaptă la o scădere a veniturilor companiei

Percepţia directorilor financiari din România cu privire la evoluţia principalilor indicatori financiari ai companiilor pe care le conduc s-a schimbat dramatic în doar câteva luni din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit studiului CFO Survey România, realizat pe Deloitte în perioada aprilie-mai 2020 pe baza opiniilor exprimate de directorii financiari din România. Principala îngrijorare a directorilor financiari pentru acest an este legată de scăderea cererii, 73% dintre participanţi estimând o scădere a cererii interne, iar 45% dintre ei, a cererii externe. Ponderea celor care se aşteaptă la o scădere a veniturilor este de 67%, în condiţiile în care, la finalul lui 2019, 78% dintre ei estimau venituri în creştere, potrivit studiului. În aceste condiţii, pentru următoarele 12 luni, directorii financiari iau în calcul, ca principală strategie, reducerea costurilor (58%), urmată, la distanţă mare, de asigurarea fluxului de numerar (16%) şi de creşterea organică (13%).

Doar 9% dintre respondenţi mai estimează o creştere a investiţiilor în următoarele 12 luni, faţă de 39%, la finalul lui 2019. De asemenea, proporţia celor care anticipează o scădere a numărului de angajaţi este de 44%.

„Incertitudinea este în mod tradiţional menţionată ca un factor principal de risc de către participanţii la studiul Deloitte CFO Survey, însă, în contextul actual, nu mai puţin de şapte din zece directori financiari resimt foarte intens această tensiune. Companiile din sectorul tehnologie, media şi telecomunicaţii sunt singurele care resimt un nivel de incertitudine obişnuit, conform studiului. Acest context duce, în mod natural, la aversiune aproape unanimă, de 96%, faţă de riscuri. Astfel, priorităţile directorilor financiari pe termen scurt sunt protejarea angajaţilor, creşterea lichidităţii şi a eficienţei operaţionale, reducerea riscurilor, inclusiv a celor cibernetice, o comunicare adecvată pentru a menţine încrederea angajaţilor, a clienţilor şi a investitorilor şi, nu în ultimul rând, implementarea unor planuri de redresare adecvate pentru a răspunde incertitudinilor cauzate de pandemia COVID-19”, a declarat Zeno Căprariu, partener audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

Trei sferturi din participanţii la sondaj (75%) sunt pesimişti cu privire la viitorul apropiat, în contextul în care mulţi dintre ei se aşteaptă ca evoluţia financiară a companiei pe care o reprezintă să fie puternic afectată de criza economică generată de pandemie.

Referitor la măsurile anunţate de România pentru a sprijini economia locală în lupta cu efectele pandemiei de COVID-19, 58% dintre directorii financiari chestionaţi le consideră mai puţin eficiente decât pe cele adoptate de alte state europene.

La nivel de companie, principalele măsuri adoptate în contextul COVID-19 au fost implementarea muncii la domiciliu (87%) şi renegocierea contractelor în derulare (73%). În consecinţă, companiile din România au tratat cu prioritate îmbunătăţirea sistemelor IT pentru a permite munca la distanţă (peste 35%). De asemenea, 28% dintre respondenţi spun că s-au concentrat pe transformarea digitală în vânzări, în relaţiile cu clienţii şi în lanţul de aprovizionare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
directori,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.