De vanzare

Postat la 10 aprilie 2006 1 afişăre

ULTRACENTRAL, imobil construit in 1914, modernizat recent, finisari exceptionale, 272 de camere, restaurant, bar, telefon international, 17 mil. $." Asa ar putea fi redactat un anunt de vanzare a unui simbol al vechiului Bucuresti. Anuntul nu va aparea in presa, iar discutiile din jurul tranzactiilor sunt secrete.

"ULTRACENTRAL, imobil construit in 1914, modernizat recent, finisari exceptionale, 272 de  camere, restaurant, bar, telefon international, 17 mil. $." Asa ar putea fi redactat un anunt de vanzare a unui simbol al vechiului Bucuresti. Anuntul nu va aparea in presa, iar discutiile din jurul tranzactiilor sunt secrete.

Athénée Palace Hilton, primul hotel privatizat din Romania, este de vanzare, au declarat pentru BUSINESS Magazin surse apropiate discutiilor. Dupa mai multi ani, actionarii au ajuns la o intelegere privind iesirea din afacere. Deocamdata nu au gasit un cumparator, insa mai multi oameni de afaceri romani sunt interesati. Printre acestia, Horia Ciorcila (fondator al Bancii Transilvania sau al companiei de cablu Astral Telecom) si Liviu Tudor, patronul grupului de materiale de constructii Prefabricate Vest, spun aceleasi surse. Horia Ciorcila nu a dorit sa comenteze, iar Liviu Tudor nu a putut fi contactat pana la ora inchiderii editiei.

Nu este exclusa nici venirea mai multor companii sau fonduri de investitii imobiliare, ceea ce ar face lupta pentru achizitia cladirii mult mai interesanta in urmatoarele luni. Hotelul este detinut de societatea Athénée Phenix Group, formata in urma cu zece ani, prin asocierea unei firme de stat (proprietara hotelului la acea data) cu o companie detinuta de omul de afaceri Mihail Carciog si cu trei firme franceze, divizii ale Compagnie Générale des Eaux (actualmente Vivendi). Athénée Palace SA, firma la care statul mai detine inca un pachet important de actiuni, impreuna cu C.M.C. International, compania lui Mihail Carciog, controlau 51% din capitalul social.

Cu sprijinul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si al unui consortiu de banci franceze, Athénée Phenix Group (APG) a renovat hotelul, care este acum clasificat la cinci stele.

Firma a incheiat si un contract de management cu lantul international Hilton, pe o durata de 20 de ani si a redeschis hotelul in 1997, sub marca Hilton, dupa investitii estimate la 42 de milioane de dolari. Hotelul Athénée Palace, un adevarat simbol al vechiului Bucuresti, a devenit astfel primul hotel din Romania operat de un lant hotelier de renume. Ulterior, in actionariat a mai patruns o firma romaneasca - Hapcorp Romanian SA.

De-a lungul timpului, mai multi dintre actionari au intentionat sa iasa din afacere, dar nu s-a definitivat nimic. Acum insa, actionarii romani si cei francezi au ajuns la un consens privind vanzarea, afirma surse apropiate discutiilor. Pretul cerut ar fi de 17 milioane de dolari, potrivit acelorasi surse. Ca urmare, in ultimele luni, au avut loc reorganizari ale actelor societatii.

Consensul actionarilor s-a realizat pentru prima data in deceniul de activitate al Athénée Phenix Group. "Tot timpul au fost discutii din partea unuia sau altuia dintre actionari", spune Dan Opran, presedintele Consiliului de Administratie al companiei. 

Opran a recunoscut ca, in prezent, mai multi actionari vor sa-si vanda participatiile, fara a da mai multe detalii. Pentru a vinde, este nevoie si de acceptul BERD, unul dintre finantatorii procesului de modernizare, a precizat el. Aceasta deoarece BERD a sprijinit cu un credit de 14,3 milioane de dolari renovarea hotelului si detine garantii asupra titlurilor emise de companie. Practic, pana in 2007, cand se termina de achitat creditul, actionarii nu pot vinde fara acordul institutiei financiare.

Pe de alta parte, presedintele CA al Athénée Palace SA - firma care detine 36% din actiunile APG - neaga intentia de a vinde participatia. "In portofoliul societatii a mai ramas doar participatia la Athénée Phenix Group, dar nu intentionam sa o vindem", a declarat Dumitru Stoian, presedintele Athénée Palace. Reprezentantii celorlalti actionari ai APG nu au putut fi contactati.

Pe de alta parte, chiar Athénée Palace SA este de vanzare, de fapt pachetul de circa 42% din titlurile societatii aflat in portofoliul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Indiferent de rezultatul negocierilor, vanzarea hotelului nu va afecta piata hoteliera din Bucuresti. Nu este de asteptat ca eventualul cumparator sa renunte la contractul de management cu Hilton International, avand in vedere rezultatele financiare pozitive ale hotelului. Potrivit bilantului depus de Athénée Phenix Group la Ministerul de Finante, compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 527 de miliarde de lei (circa 16 milioane de dolari) si un profit net de 113 miliarde de lei (3,4 mil. $).

In prezent, piata hoteliera de cinci stele din Bucuresti este impartita intre sapte unitati, dintre care cinci sunt incluse in lanturi internationale.

Pe de alta parte, vanzarea Athénée Palace Hilton ar reprezenta o noua premiera pentru piata romaneasca. Pana acum, excluzand privatizarile, pe piata imobiliara s-au tranzactionat imobile de birouri, spatii de depozitare, complexuri comerciale, dar nu hoteluri. Pe plan international, multe hoteluri sunt detinute de companii cu activitate predominant imobiliara sau de fonduri de investitii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
De vanzare
/actualitate/de-vanzare-1005423
1005423
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.