De la dormitoare la bucătării, europenii se întreabă cât de rece este prea rece

Postat la 30 octombrie 2022 190 afişări

De la dormitoare la bucătării, europenii se întreabă cât de rece este prea rece

Mai mulţi oameni mor iarna decât vara şi nu doar pentru că este frig afară. Se pare că frigul din interior poate fi la fel de periculos. Datele europene privind sănătatea au arătat de mult timp că în climatele mai blânde, unde casele sunt adesea lipsite de curent şi slab încălzite, se înregistrează cele mai ridicate niveluri de mortalitate excesivă în timpul iernii. De exemplu, rata de mortalitate pe timp de iarnă în Portugalia este mult mai mare decât în Finlanda, conform Bloomberg.

În ciuda unei scăderi recente a preţului la gaze, autorităţile din domeniul sănătăţii publice se tem că, în ciuda costurilor ridicate ale energiei, mulţi europeni nu vor putea să-şi încălzească locuinţele în mod corespunzător în această iarnă. Anglia riscă o criză umanitară, a avertizat Michael Marmot, director al Institutului UCL pentru echitate în sănătate din Londra, în septembrie, în revista de cercetare BMJ. Serviciul Naţional de Sănătate înfiinţează “camere de război” non-stop pentru a gestiona cererea, afirmând că infecţiile respiratorii, cum ar fi Covid-19, gripa, pneumonia şi bronşita acută, ar putea umple până la jumătate din paturile de spital în această iarnă.

Cât de rece este prea rece? Public Health England are un răspuns: O temperatură interioară de 18 grade Celsius (65F) este minimă. Mai mult decât atât, reduceţi căldura şi vă confruntaţi cu riscuri pentru sănătate, cum ar fi creşterea tensiunii arteriale, formarea de cheaguri de sânge şi atacuri de cord, spune agenţia.

“Aceasta nu este o problemă de hipotermie în sine”, spune Mike Tipton, profesor de fiziologie la Universitatea din Portsmouth. “Este o consecinţă a răcirii şi a mecanismelor fiziologice de apărare şi a deshidratării asociate care o însoţesc.”

S-ar putea să nu asociaţi deshidratarea cu un mediu rece, dar Tipton spune că este un răspuns normal. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când vă este frig, vasele de sânge din piele se contractă, reducând fluxul către periferia corpului pentru a menţine cea mai mare parte a sângelui protejată sub un strat de grăsime izolatoare. Acest lucru duce la o dorinţă de a urina, numită diureză indusă de frig. Pe măsură ce sângele se concentrează şi se îngroaşă, spune Tipton, riscul de formare de cheaguri creşte, vârstnicii fiind în cel mai mare pericol.

Pe măsură ce ne-am răspândit pe glob, nu am evoluat pentru a ne adapta la temperaturi mai scăzute, spune Tipton. În schimb, ne-am folosit creierul pentru a recrea climatul nostru preferat pe lângă piele şi mai târziu, în casele şi birourile pe care le utilizăm.

“Dacă staţi confortabil acum, vă garantez că temperatura medie a pielii dumneavoastră este de 33 de grade Celsius”, spune Tipton. “Temperatura trunchiului va fi de 35-36 de grade Celsius, iar temperatura extremităţilor va fi în jur de 20 de grade Celsius. Acesta este exact acelaşi profil de temperatură pe care l-ai avea dacă ai fi dezbrăcat la 26-28 de grade”.

Totuşi, este posibil să vă adaptaţi la temperaturi mai scăzute. Puneţi-vă un pulover, şosete groase, o pisică pe poală poate fi de ajutor în după-amiezile sau serile răcoroase. Este o idee bună să folosiţi plăpumi groase pe timp de noapte, coborând termostatul şi folosind toate economiile pentru a mări puţin căldura în timpul zilei. Persoanele sănătoase, de la vârsta copilăriei până la 60 de ani, nu au nevoie să menţină o temperatură peste pragul de 18 grade Celsius în timpul somnului, conform ghidurilor din Marea Britanie.

Pentru că europenii şi americanii moderni îşi petrec 90% din timp în casă, pentru adulţii sănătoşi, simpla ieşire în aer liber şi practicarea de exerciţii fizice la diferite temperaturi poate contribui la creşterea rezistenţei.

“Vă puteţi schimba propriul răspuns la frig”, spune Kate Rew, fondatoarea Societăţii de înot în aer liber din sudul Angliei. “Ceea ce iniţial pare foarte neplăcut şi te face să te simţi foarte rece, după un timp de expunere, poate deveni ceva normal.”

Grupul lui Rew înoată pe tot parcursul anului, chiar şi în apă aproape îngheţată pe timpul iernii. Ca urmare, spune ea, mulţi membri ai grupului pot sta confortabil chiar şi atunci când casele lor sunt răcoroase.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
racire,
iarna,
sanatate,
temperaturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.