De ce nu se privatizeaza CEZ

Postat la 13 iunie 2006 10 afişări

Gigantul energetic CEZ, extrem de activ pe piata romaneasca, are toate sansele sa ramana pentru o buna perioada de timp in proprietatea statului ceh. Analistii estimeaza ca doar lansarea reformei sistemului de pensii i-ar putea determina pe politicieni sa scoata la vanzare cea mai mare companie la care statul ceh a ramas actionar majoritar.

Gigantul energetic CEZ, extrem de activ pe piata romaneasca, are toate sansele sa ramana pentru o buna perioada de timp in proprietatea statului ceh. Analistii estimeaza ca doar lansarea reformei sistemului de pensii i-ar putea determina pe politicieni sa scoata la vanzare cea mai mare companie la care statul ceh a ramas actionar majoritar. Lucru putin probabil sa se intample in aceasta perioada dominata de alegerile generale.

 

Petr Novak, analist la Atlantik FT, spune ca o privatizare rapida a CEZ pe piata de capital, sustinuta de partidului democratic civic ODS, care a castigat alegerile, nu va avea loc in viitorul apropiat. "ODS a declarat cu ceva timp in urma ca ar putea folosi banii incasati din privatizarea CEZ pentru a lansa reforma sistemului de pensii. Astfel ca partidele vor trebui mai intai sa cada de acord asupra planului de reforma si apoi sa se decida in ce mod vor privatiza CEZ", a explicat Novak.

 

Tomas Kanka de la Global Brokers nu exclude varianta ca interzicerea privatizarii CEZ sa fie una din conditiile existentei viitorului guvern. "Daca as astepta putin cu vanzarea, pretul companiei ar putea sa creasca. Atunci as prefera o licitatie publica, deoarece piata ceha este prea mica pentru o privatizare pe bursa", a declarat Kanka.

 

Statul ceh detine in prezent 66% din actiunile CEZ. Capitalizarea bursiera a pachetului de actiuni aflat in proprietatea statului este de 10,6 miliarde de euro. Guvernul condus de Milos Zeman a incercat sa vanda CEZ, dar niciunul dintre participantii la licitatie nu a acceptat sa achite pretul minim stabilit la circa 7 miliarde de euro. Partidul Social Democrat (CSSD) si comunistii (KSCM), partide care au castigat 100 din cele 200 de locuri din Camera Deputatilor, au declarat inainte de alegeri ca ele nu doresc privatizarea CEZ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/de-ce-nu-se-privatizeaza-cez-2511344
2511344
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.