De ce nu este bine să mai locuieşti cu părinţii după vârsta de 20 de ani

Autor: Gelu Chetrăruc Postat la 13 august 2020 1115 afişări

40% dintre tinerii din România locuiesc cu părinţii, ceea ce poate duce la apariţia unor probleme cum ar fi depresia.

De ce nu este bine să mai locuieşti cu părinţii după vârsta de 20 de ani

Bogdan, un absolvent al Facultăţii de Ştiinte ale Comunicării, în vârstă de 25 ani, ar vrea să se mute singur, însă îi este teamă să facă un credit ipotecar. Tânărul susţine că nici chiria nu este o soluţie şi că preferă să economisească cei 300 de euro pe care i-ar da lunar pentru un apartament. Astfel, ar putea aduna suficienţi bani pentru ca într-o zi să îşi cumpere propria locuinţă. Până atunci stă cu părinţii şi se bucură de unele avantaje.

„În acest moment, a trăi pe cont propriu este ca şi cum ai face o drumeţie înr-un ţinut necunoscut. Trăim într-o ţară în care nu prea ni se oferă, sincer, nicio şansă, ca urmare suntem nevoiţi să locuim cu părinţii până la o anumită vârstă la care reuşim să ne creăm o stabilitate financiară”, spune Bogdan Serediuc.

Psihologul Mirela Oneţiu susţine că această codependenţă duce la scăderea stimei de sine, la o delăsare din partea tinerilor.

„Duce la un fel de, aş putea spune chiar depresie, pentru că tinerii consideră că nu se pot descurca fără părinţi şi cumva sunt inutile”, a precizat Oneţiu.

Ponderea tinerilor cu vârste între 25 şi 34 de ani care locuiesc cu părinţii variază în statele UE. Mai puţin de 10% din tineri locuiesc cu părinţii în ţările nordice, iar în ţările din estul Europei până la 60%.

În România, bărbaţii pleacă de la părinţi la scurt timp după ce împlinesc 30 de ani în vreme ce femeile, înainte de a împlini 26 de ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tineri,
locuinţă,
părinţi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.