Daniel Zamfir: „Victorie uriaşă pentru toţi românii cu credite”. CCR: Noua Lege a dării în plată este constituţională, cu o excepţie

Postat la 18 iunie 2021 576 afişări

Daniel Zamfir: „Victorie uriaşă pentru toţi românii cu credite”. CCR: Noua Lege a dării în plată este constituţională, cu o excepţie

Curtea Constituţională a stabilit, în şedinţa de joi, că modificările aduse Legii dării în plată sunt constituţionale, exceptând un articol. Iniţiatorul actului normativ, parlamentarul Daniel Zamfir, îi îndeamnă pe românii a căror rată la credit a crescut cu mai mult de 50% să îşi contacteze bancherii pentru reechilibrarea contractelor.

Curtea Constituţională a decis joi, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, că art.8 alin.(5) tezele a doua şi a treia din Legea nr.77/2016, cu modificările şi completările aduse prin Legea nr.52/2020, este neconstituţional.

Pe de altă parte, judecătorii constituţionali au respins alte excepţii formulate şi au constatat că celelalte articole criticate şi Legea nr.52/2020, în ansamblul său, sunt constituţionale.

Argumentele judecătorilor constituţionali

Articolul considerat neconstituţional, modificat prin Legea nr 52/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, publicată în 13 mai 2020, prevede:

(5) Dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului. Se consideră că există impreviziune în cazul în care debitorul, care formulează notificare de dare în plată, a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, dar este în continuare executat silit, prin poprire sau alte forme de executare silită, pentru datoria iniţială şi pentru accesoriile acesteia, neacoperite prin executarea silită a imobilului ipotecat. Dispoziţiile art. 4 alin. (1^3) se aplică în mod corespunzător.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
romani,
ccr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.