Curatenia generala tine doar sapte ani intr-un hotel de lux
Dupa 6-7 ani, investitia intr-un hotel de categorie superioara se apropie de varsta a treia, moment in care o reimprospatare a aerului e binevenita.
Dupa 6-7 ani, investitia intr-un hotel de categorie superioara se apropie de varsta a treia, moment in care o reimprospatare a aerului e binevenita.
Practic, alinierea unui hotel la standar-dele grupului din care face parte este un imperativ categoric, oricare ar fi natura schimbarilor impuse sau costurile pe care acestea le presupun. O reteta care ajuta ca investitia sa se mentina nealterata cativa ani buni, pana cand uzura fotoliilor sau densitatea redusa a perdelelor reclama schimbarea totala a "atmosferei". Iar schimbarile impuse hotelierilor sunt verificate atent de asa-numitii "mystery guest" (oaspete misterios), care se cazeaza ca si simpli vizitatori pentru a urmari "din interior" serviciile si standardele hotelului, pentru ca apoi sa se deconspire si sa-si continue investigatiile in sectoarele interzise oaspetilor.
"La
In ceea ce priveste costurile, Constantinescu spune ca numai lucrarile de inlocuire a "obiectelor de inventar" uzate inghit cel putin 4% din veniturile anuale ale unui hotelier. "Este foarte important ca echipa de tehnic si de mentenanta sa fie foarte buna si performanta, pentru ca ei mentin investitia in picioare." Pentru cat timp?
Parerile celor din piata inclina spre aceeasi concluzie: un hotel de categorie supe-rioara (4-5 stele) poate rezista "la standarde" aproximativ sapte ani, pentru ca abia apoi managementul acestuia sa-si puna problema unei renovari capitale.
Un termen de gratie care s-a scurs si de la ultima renovare generala a
"Mai exact, se schimba complet mochetele, perdelele, saltelele, lenjeriile, mare parte din echipamentele sanitare, iar mobila care nu se schimba este curatata si lacuita", explica Simona Constantinescu. Lucrarile au demarat la inceputul anului - s-a lucrat in lunile ianuarie si februarie la etajele superioare, sase si sapte -, vor continua in vara, urmand sa fie finalizate anul viitor, astfel incat activitatea hotelului sa nu fie afectata.
Investitiile pentru renovarea Hilton se vor ridica la 2,5 si 3 milioane de euro, potrivit directorului general al
O decizie care, spune Constantinescu, a venit firesc, pe fondul cresterii continue a cererii pe segmentul de catering si evenimente, care a adus aproximativ 40% din veniturile hotelului. Daca
Un alt hotel care a mers pe mana unei renovari generale este Lebada, care si-a inchis toate cele peste 160 de camere inca din luna septembrie a anului trecut. Situat in zona lacului Pantelimon, imobilul a fost preluat de la Patriarhia Romana de firma britanica Escape (controlata de omul de afaceri roman Nicolae Ratiu) printr-un contract de concesiune pe 49 de ani.
"Lucrarile vor incepe in toamna, desi preconizam initial sa le demaram mai devreme. Este vorba de renovarea totala, incluzand si schimbarile radicale: redimensionarea camerelor si a restaurantului, schimbarea mobilierului si a accesoriilor, dar si alte schimbari pe care acum le definitivam", explica Nicolae Opris, directorul executiv al hotelului construit in 1950.
Finalizarea lucrarilor presupune o investitie de 15 milioane de euro, hotelul urmand sa fie redeschis in 2008, cu o clasificare de cinci stele si sub numele unui lant hotelier international, cu care actionarii Escape se afla inca in negocieri.
Printr-un proces masiv de renovare trece si lantul hotelier Continental, care va lansa de anul viitor doua noi standarde: un hotel de cinci stele marca Continental si un Continental Express, de doua stele, langa Gara de Nord. "Hotelul Continental de pe Calea Victoriei a intrat in renovare capitala, va fi cu totul schimbat si modernizat, iar investitia totala va fi de 5,5 milioane de euro", explica Radu Enache, actionar majoritar si director general al lantului hotelier.
Lantul va investi intre 120.000 si 150.000 de euro pe camera, echivalentul sumei necesare pentru constructia de la zero a unei camere de hotel. "Suntem incorsetati de mai multe restrictii, dat fiind ca e vorba de o cladire cu regim de monument istoric", spune Radu Enache, care a declarat pentru BUSINESS Magazin ca nu va pune un nume strain lantului pe care il conduce.
"Cred ca brandul Continental este bine situat pe piata romaneasca, mai ales in provincie, asa ca vom pastra numele si dupa redeschiderea hotelului la inceputul anului viitor, lansand cu aceasta ocazie si standardul Continental de cinci stele." Revenind la cei "7 ani de-acasa", media de rezistenta a investitiei intr-un hotel este valabila mai ales in cazul hotelurilor din orasele mari si, eventual, in pentru cele din zona
"Marea consuma imens", spune Constantinescu, care da ca exemplu unul dintre hotelurile grupului Ana Hotels de la Eforie Nord - Europa. Renovat integral in 2003, in aceeasi perioada cu un alt hotel al grupului, Bradul, din Poiana Brasov, a necesitat intr-un timp relativ scurt noi investitii. "Romanii inca fac lucruri de genul: mananca in pat si pateaza salteaua, care trebuie inlocuita; intra cu nisip in camera, iar aceasta trebuie inlocuita; ca sa nu mai spunem ca exteriorul se deterioreaza mult mai repede din cauza vantului intens si a sarii."
Un "contraexemplu" ar fi cel al hotelului Sportul (tot al
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro