Cum se explică diferenţa de 557 mil. lei între profitul net individual şi cel consolidat al OMV Petrom la S1/2022
Cei care au citit ultimele rapoarte ale OMV Petrom (simbol bursier SNP) aferente primelor şase luni ale acestui an, au putut remarca o diferenţă de circa 557 de milioane de lei între profitul net individual (5,2 miliarde de lei) şi cel consolidat (4,65 miliarde de lei), explicată de directorul financiar al unicului producător local de petrol şi gaze prin faptul că rezultatul individual include şi dividendele încasate de la subsidiare.
♦ Compania a raportat 4,65 mld. lei profit net consolidat şi 5,2 mld. lei la nivel individual.
Cei care au citit ultimele rapoarte ale OMV Petrom (simbol bursier SNP) aferente primelor şase luni ale acestui an, au putut remarca o diferenţă de circa 557 de milioane de lei între profitul net individual (5,2 miliarde de lei) şi cel consolidat (4,65 miliarde de lei), explicată de directorul financiar al unicului producător local de petrol şi gaze prin faptul că rezultatul individual include şi dividendele încasate de la subsidiare.
„Motivul pentru care rezultatul OMV Petrom SA, cel individual, este mai mare decât cel din grup, este că are toate dividendele incluse. Petrom SA a primit dividende de la toate companiile din grup, cea mai mare dintre ele fiind OMV Petrom Marketing, compania pe care avem toate benzinăriile, vindem produsele petroliere“, spune Alina Popa, CFO al OMV Petrom, pentru ZF.
„OMV Petrom Marketing dă la sfârşit de an dividende, aprobate în martie-aprilie, iar ele se şi plătesc, astfel că în prima parte a anului avem pe situaţiile individuale nişte venituri mari din dividende. Când ne uităm la nivel de grup, acestea sunt eliminate, iar la nivel consolidat vedem inclusiv rezultatele subsidiarelor pe perioada respectivă. Rezultatul grupului a rămas acelaşi. Rezultatul relevant, pentru o judecată investiţională, este cel consolidat.“
Şi în primul semestru de anul trecut exista o diferenţă de aproximativ 210 milioane de lei între profitul net al companiei mamă (1,19 miliarde de lei) şi cel la nivel de grup (980 mil. lei), conform calculelor ZF.
OMV Petrom a publicat pe 4 august rezultatele financiare aferente S1/2022 la nivel individual şi la nivel consolidat. În raportul semestrial consolidat, rubricile aferente S1/2022 şi S1/2021 apar ca fiind neauditate, întrucât compania auditează de obicei doar rezultatele anuale.
În acest an, în contextul creşterii de capital prin aport în natură cu terenuri asupra cărora a obţinut certificate de proprietate de la statul român, compania va avea şi o revizuire din partea auditorilor care va fi publicată odată cu prospectul de majorare, cel mai probabil în luna septembrie.
Din situaţia interimară simplificată a fluxurilor de trezorerie pentru perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2022, reiese că OMV Petrom SA a primit dividende de 642,8 mil. lei de la subsidiare, comparativ cu 56,6 mil. lei în 2021.
În ceea ce priveşte dividendele plătite acţionarilor, OMV Petrom SA a distribuit 1,91 de miliarde de lei (dividend brut pe acţiune de 0,0341 lei) din profitul anului financiar 2021, în urma AGEA din 27 aprilie 2022, faţă de 1,74 de miliarde de lei în 2021.
Totodată, în urma hotărârilor acţionarilor din 26 iulie 2022 a fost aprobată şi distribuirea de dividende speciale din rezerve în sumă brută de 2,55 de miliarde de lei (dividend brut pe acţiune de 0,045 lei). Miercuri, 10 august, acţiunile SNP s-au corectat la debutul şedinţei cu 8% în contextul ex-date aferentă dividendului special care va fi plătit începând cu 2 septembrie.
Pe fondul scumpirilor fără precedent din energie şi ca urmare a unor volume mai mari vândute, cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti, a raportat rezultate istorice în prima jumătate a anului, ba chiar un profit cât 2020 şi 2021 la un loc. Vânzările au urcat cu 153% de la an la an, până la 25,6 miliarde de lei la nivel de grup.
OMV Petrom are 30 de miliarde de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 51% de austriecii de la OMV Aktiengesellschaft, în timp ce statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din capitalul social. Acţiunile SNP înregistrează un avans de 5,6% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 1,9 miliarde de lei, conform datelor BVB.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro