Cum a evoluat numărul de farmacii? În România funcţionează peste 8.100 de farmacii în 2022, cu 32% mai multe faţă de 2008

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 09 iulie 2023 397 afişări

În 15 ani s-au adăugat 2.000 de farmacii pe piaţă, astfel că în 2022 datele de la Statistică indică un număr total de 8.135 de unităţi farmaceutice la nivel naţional. Numărul acestora este însă în scădere uşoară faţă de anul anterior, când erau cu circa 50 de unităţi mai multe.

În oraşe sunt majoritatea farmaciilor – peste 5.400, în timp ce în mediul rural sunt amplasate circa 2.700 de unităţi farmaceutice ♦ Primii zece jucători după cifra de afaceri au o cotă de piaţă de 35% din totalul unităţilor de la nivel naţional.

În 15 ani s-au adăugat 2.000 de farmacii pe piaţă, astfel că în 2022 datele de la Statistică indică un număr total de 8.135 de unităţi farmaceutice la nivel naţional. Numărul acestora este însă în scădere uşoară faţă de anul anterior, când erau cu circa 50 de unităţi mai multe.

În mediul urban sunt cele mai multe farmacii – peste 5.400, în timp ce la sate funcţionează circa 2.700 de unităţi. Strategia marilor jucători, dar şi a reţelelor mai mici a fost să meargă în zonele urbane, acolo unde pacienţii au acces şi la infrastructură medicală - spitale, clinici, de unde primesc reţete, dar şi o putere de cumpărare mai mare, mai ales pentru produsele care nu se vând cu prescripţie medicală şi unde preţul poate fi modificat.

Mai mult, unii jucători regionali care au unităţi şi la sat au închis din punctele de lucru, din datele ZF, pe fondul scăderii vânzărilor, dar şi a numărului de locuitori.

Cotă de piaţă în creştere

Cele mai mari 10 reţele de farmacii după cifra de afaceri realizată în 2022 numără împreună 2.900 de unităţi, ceea ce înseamnă o cotă de 35% din totalul farmaciilor din ţară.

În urmă cu cinci ani, cota de piaţă a primilor 10 cei mai mari jucători din retailul farma nu depăşea 30%, din datele ZF. Totuşi, începând cu anul 2018, piaţa a fost marcată de intrările unor jucători internaţionali, care au cumpărat grupurile farmaceutice de la vârful clasamentului. Astfel, la finalul lui 2017 reţeaua Sensiblu a fost achiziţionată de fondul de investiţii Penta Investments, iar câteva luni mai târziu, în 2018, reţeaua Help Net intra sub acţionariatul germanilor de la Phoenix, unul dintre cele mai mari grupuri farma din Europa.

Cel mai mare jucător după numărul de unităţi, dar şi după cifra de afaceri este Catena, reţeaua construită de antreprenoarea Anca Vlad, care a ajuns la peste 900 de unităţi. Al doilea jucător din piaţă este Dr. Max (fosta Sensiblu), care are 769 de unităţi la nivel naţional şi care a mizat puternic pe extindere în ultimii ani, cumpărând reţele cu câteva zeci de unităţi.

Aglomeraţie pe piaţa farmaciilor

Cele peste 8.000 de farmacii deschise în România plasează ţara pe locul al şaptelea după numărul de unităţi într-un clasament de 19 state din Uniunea Europeană, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă Euromonitor, la solicitarea ZF.

Raportat însă la numărul de farmacii per 1 milion de locuitori, România urcă în clasament până pe locul patru, după ţări precum Grecia, Bulgaria sau Spania. Ziarul Financiar a scris anterior despre faptul că într-o singură intersecţie din Bucureşti pe o distanţă de 200-300 de metri sunt patru-cinci farmacii, iar această aglomerare s-a dus şi în zonele urbane mai mici.

În România, criteriul de dezvoltare al farmaciilor este cel demografic, în cazul unităţilor din mediul urban. Legea farmaciei stabileşte limitele de înfiinţare a farmaciilor în mediul urban pe criteriu demografic, în funcţie de numărul de locuitori.

Astfel, în Bucureşti este prevăzută o farmacie la 3.000 de locuitori, în oraşele reşedinţă de judeţ, o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în restul oraşelor trebuie să existe o farmacie la 4.000 de locuitori. Totuşi, în piaţă mai sunt şi excepţii date mai ales de evoluţia marilor centre comerciale, în care funcţionează de exemplu în unele cazuri şi două unităţi ale aceluiaşi brand, cum este mallul Park Lake din Capitală, unde Dr. Max are două farmacii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacii,
romania,
evolutie,
statistica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.