Culmea eficienţei în România: să ai trei instituţii de protecţia mediului, dar cu toate acestea să nu măsoare nimeni nivelul poluării

Autor: Miruna Diaconu Postat la 05 martie 2020 2588 afişări

Culmea eficienţei în România: să ai trei instituţii de protecţia mediului, dar cu toate acestea să nu măsoare nimeni nivelul poluării

În România există trei instituţii care se ocupă cu protecţia mediului, şi anume, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu.

Fiecare din cele trei instituţii are mii de angajaţi, dar poluarea aerului este măsurată de asociaţii independente. În momente de criză, precum depăşirea valorilor maxime admise ale poluării, toate cele trei instituţii sunt luate pe nepregătite.

ANPM se ocupă  de implementarea prevederilor re­gu­lamen­tului de mediu şi este şi instituţia care aplică şi ra­por­tează starea naţională a mediului. Autoritatea de con­trol şi inspecţie este Garda Naţională de Mediu. Ministerul Mediului finanţează integral cele două instituţii aflate în subordinea sa.

Fiecare dintre cele trei instituţii are conducere şi consi­lieri proprii, departamente administrative, direcţii de resur­se umane şi direcţii juridice. ANPM-ul are mai mulţi an­gajaţi la direcţia juridică şi de resurse umane (60) decât are la Direcţia Centru de evaluare a calităţii aerului (48). Viorel Toma, preşedintele ANPM, câştigă un salariu de 8.800 de lei pe lună, iar ministrul mediului Costel Alexe câştigă 10.000 lei, conform ultimelor declaraţii de avere.

Garda Naţională de Mediu este o instituţie cu peste 900 de angajaţi, pe când Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului are în subordinea sa 42 de agenţii judeţene şi circa 1900 de salariaţi.

Urmărește Business Magazin

ALEPH STORY: Roşia Montană, o pierdere de aur! O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.