Crucea lui Berlusconi. Cum arata planul de austeritate al Italiei

Autor: Ana Raduta Postat la 15 august 2011 19 afişări

La cererea Bancii Centrale Europene, primul ministru Silvio Berlusconi a intocmit planul de masuri anti-criza, care cuprinde cresteri ale taxelor si reduceri importante ale cheltuielilor publice.

In urma unei intalniri urgente convocate cu membrii cabinetului sau, primul ministru italian a adoptat un pachet de austeritate care sa echilibreze bugetul de stat pana in 2013. Masurile ar trebui sa aduca economii la bugetul de stat de 20 de miliarde de euro in 2012 si alte 25,5 miliarde de euro \n anul urmator.

Printre masurile stabilite de Guvernul italian se numara introducerea unei taxe suplimentare pentru veniturile de peste 90.000 de euro, suprataxarea veniturilor din investitii financiare, dar si reduceri ale cheltuielilor Guvernului, in special prin reducerea numarului de politicieni. Aceste masuri au fost luate de Italia la indemnul Bancii Centrale Europeane pentru ca institutia sa continue sa achzitioneze titluri de stat, dupa ce a aparut o noua amenintare de criza asupra zonei euro.

Berlusconi, in al carui discurs public apare cu repetitivitate intentia de a nu impovara contribuabilii, a declarat ca a fost de acord cu aceste masuri doar pentru ca nu a avut alta solutie. Mai mult, acest pachet de austeritate i-a facut "inima sa sangereze", potrivit Reuters.

Pachetul de austeritate a fost facut public dupa zile la rand in care Guvernul a fost criticat pentru ca nu a reusit sa conceapa un plan coerent pentru a reechilibra bugetul de stat. Inainte de anunt, cele mai importante sindicate din Italia au protestat impotriva unor eventuale masuri care ar fi putut afecta italienii de rand si in special pe pensionari.

"Cresterile taxelor cu siguranta nu vor ajuta economia, care deja se afla in stagnare, in timp ce increderea consumatorilor este in scadere. Noile masuri fiscale par credibile, dar problema reala este in zona reformei. Avem nevoie de un orizont de timp pentru ca aceste masuri sa duca la liberalizarea sectorului de servicii si a pietei muncii", este de parere Raj Badiani, economist la IHS Global Insight.

Barclays Capital estimeaza o crestere a economiei italiene de 0,7% in 2012, in timp ce estimarea Guvernului este de 1,3%. Pachetul, adoptat prin decret de urgenta, trebuie sa fie aprobat de Parlament in 60 de zile.

Planul mai vizeaza si reducerea evaziunii fiscale si sa creasca varsta de pensionare pentru femeile din sectorul privat. De asemenea, se cere cresterea numarului de zile lucratoare din an, prin mutarea sarbatorilor non-religioase in zi de weekend.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
italia,
berlusconi,
italia,
austeritate
/actualitate/crucea-lui-berlusconi-cum-arata-planul-de-austeritate-al-italiei-8624189
8624189
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.