Covid-19 ar putea deveni o boală sezonieră tipică. Ce spun oamenii de ştiinţă

Autor: Mara Grigoriu Postat la 11 decembrie 2021 58 afişări

Covid-19 ar putea deveni o boală sezonieră tipică. Ce spun oamenii de ştiinţă

La începutul anului viitor, oficialii din domeniul sănătăţii intenţionează să înceapă discuţii serioase despre cum ar putea arăta sfârşitul pandemiei şi cum vom şti când vom ajunge la acel punct. 

Statele Unite ale Americii au trecut prin multe valuri de Covid-19 de-a lungul pandemiei, iar acum există îngrijorarea că naţiunea ar putea intra într-o nouă creştere, în această iarnă.

Oamenii de ştiinţă ştiu ce factori determină o nouă creştere a cazurilor, dar unele creşteri au fost inconsecvente şi greu de prevăzut. În cele din urmă, medicii bănuiesc că fluctuaţiile de valuri de Covid-19 s-ar putea transforma în timp într-o răceală sezonieră tipică.

La începutul anului viitor, oficialii din domeniul sănătăţii intenţionează să înceapă discuţii serioase despre cum ar putea arăta sfârşitul pandemiei şi cum vom şti când vom ajunge la acel punct.

Deşi cazurile de Covid-19 şi spitalizările în Statele Unite au scăzut la sfârşitul ultimului val din vară, acestea au crescut în ultimele săptămâni.

Începând de joi, SUA înregistrează în medie 121.084 de cazuri noi de Covid-19 în fiecare zi, conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

„Am observat o creştere a numărului de cazuri doar în ultima lună, în toate cele 11 centre ale noastre din nordul şi sudul Ohio. Trăim într-o lume intra-Covid, iar dacă privim într-o lume post-pandemică, cred că ceea ce vom vedea este o infecţie endemică, nimic diferit de gripa sezonieră”, a declarat pentru CNN Fayanju, medic la Oak Street Health din Cleveland, Ohio.

Unii oameni de ştiinţă arată cum comportamentele umane, cum ar fi călătoriile sau petrecerile alimentează valurile de Covid-19. Aceştia consideră că aceste valuri sunt dovezi clare prin care virusul va deveni în cele din urmă o boală endemică sezonieră, cu mai multe cazuri care apar în lunile reci de iarnă, când temperaturile exterioare scad şi oamenii se adună în interior.

Alţii susţin că valurile sezoniere ale Covid-19 ar putea fi mai complexe, deoarece în timpul pandemiei au existat atât valuri de iarnă aşteptate, cât şi valuri de vară mai puţin aşteptate.

„Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege toţi factorii care pot lega sezonalitatea de cazuri de Covid-19”, a declarat pentru CNN dr. Hawre Jalal, profesor asistent la Universitatea din Pittsburgh.

Dar există un lucru asupra căruia oamenii de ştiinţă sunt de acord - infecţiile cu coronavirus în viitor ar putea urma cicluri sezoniere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
covid,
boală sezonieră,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.