Corida exporturilor de taurasi

Postat la 17 februarie 2006 4 afişări

Putine lucruri din Romania au mare cautare in strainatate. Dar la exportul de bovine stam bine - in 2004 au luat drumul strainatatii peste 170.000 de boi, care au adus in tara mai mult de 50 de milioane de euro.

Putine lucruri din Romania au mare cautare in strainatate. Dar la exportul de bovine stam bine - in 2004 au luat drumul strainatatii peste 170.000 de boi, care au adus in tara mai mult de 50 de milioane de euro.

Daca la sfarsitul lunii iulie a anului trecut, in Romania existau 3,19 milioane de bovine, conform datelor Institutului National de Statistica, la finele lunii decembrie mai ramasesera doar 2,94 milioane de capete. Adica mai putin cu aproape 250.000 de capete. 

Tot din datele statistice aflam ca din cele 3,19 milioane de bovine, peste 95% se aflau in gospodariile taranilor si ca de aici "au disparut" cele 250.000 de animale. 

Taranii din judete precum Arad sau Bistrita Nasaud stiu mai bine unde le pleaca taurasii, pentru ca in fiecare an reprezentanti ai unor companii, in general din strainatate, vin si le cumpara animalele, care sunt, in majoritatea cazurilor, mai mici de sase luni. Animale pe care apoi respectivele companii le mai cresc cateva luni si le exporta. 

Aceasta afacere, dezvoltata in ultimii zece ani, nu are o amploare semnificativa acum, insa creste incet si sigur. In primele luni ale acestui an, spun exportatorii de bovine, se intampla un lucru incurajator pentru ei: cererea de pe piata externa este atat de mare, incat a depasit oferta.

Constantin Popescu, directorul Directiei Politici Comerciale din Ministerul Agriculturii, spune ca la exporturile de bovine, este vorba de taurasi, "in proportie de 99%", pe care strainii ii importa din Romania pentru ca sunt mai ieftini decat in alte tari. "Se importa in general pentru consum. 

Se stie ca romanii consuma preponderent carne de porc si de pasare, asa ca exista un excedent de bovine care, cumulat cu cererea de pe piata externa, conduce la dezvoltarea acestor exporturi", a adaugat Popescu.

Astfel, daca in anul 2003 s-au exportat 151.000 de capete de bovine, un an mai tarziu exporturile au insumat peste 172.000 de capete. Adica o piata de peste 50 de milioane de euro. In statistici, primele patru tari in care se exporta bovine sunt, in ordinea numarului de animale exportate, Croatia, Grecia, Siria si Italia. 

De unde, totusi, acest surplus de bo-vine? Pentru ca, explica Mihai Lungu, om de afaceri din industria alimentara, fondatorul producatorului de mezeluri Gourmet, piata romaneasca nu este mare consumatoare de carne de vita, chiar daca in ultimii ani consumul acestui produs este in crestere. "Daca acum zece ani raportul intre consumul de carne de vita si cel de carne de porc era de 1/7, acum a ajuns la 1/3", a adaugat el. La noi, in alimentara, mai spune Lungu, muschiul de vita costa 5-6 euro, pe cand in tarile Uniunii Europene pretul mediu este de 12-13 euro pe kilogram. "Exportatorii sunt in proportie covarsitoare companii straine care au clienti peste granita si care colecteaza animalele din gospodarii", a adaugat fostul sef de la Gourmet.

Cei care lucreaza in acest domeniu spun ca exportul de bovine se face in general cu taurasi care au, in medie, greutatea de 200 de kilograme. "Noi exportam in general taurasi pentru ca nu avem nici mentalitatea, nici tehnologia si nici furaje de calitate pentru a ingrasa aceste animale si a le vinde pe piata externa", apreciaza Lungu.  Din datele Centrului Roman pentru Promovarea Comertului, pe primul loc in topul exportatorilor de bovine vii intre 160 si 300 de kilograme pentru sacrificare, in 2004, s-a situat compania Interglobal din Arad, infiintata in urma cu zece ani, cu capital italian.  Zocche Pacho, directorul general al Interglobal, spune ca firma pe care o conduce exporta in fiecare an cam 70 de camioane de bovine a cate 70 de capete per camion, adica aproape 6.000 de bovine pe an.

Majoritatea exporturilor se fac in Croatia si Italia. "Este o cerere foarte mare pe aceste piete. Noi cumparam taurasii in general de la particulari, persoane fizice, ii mai crestem cam 5-6 luni, pana cand ajung la 240-260 de kilograme si ii vindem", explica Pacho.  Pretul mediu de vanzare a acestor animale la export este de circa 2 - 2,1 euro pe kilogram, "in viu", considerat destul de mic pentru importatorii straini si suficient de bun pentru exportatorii romani.

Directorul Interglobal spune ca si pe piata romaneasca cererea de carne de vita este din ce in ce mai mare in ultimii ani, insa preturile pe care le ofera procesatorii romani nu sunt atractive. "Practic, in Romania, se plateste jumatate din cat platesc italienii sau croatii pe carnea de bovina in viu. Problema este ca romanii nu se uita la calitatea carnii, ci doar la pret. Marele avantaj de a produce in Romania este pretul de achizitie mic al animalelor, mana de lucru ieftina si furajele ieftine. 

Noi cumparam de la tarani cu circa 70.000 de lei kilogramul de animal in viu. Luam taurasi de 100 - 150 de kilograme", a mai spus Zocche Pacho. Pe locul trei in topul Centrului Roman pentru Promovarea Comertului este o companie romaneasca, ITL Agrocomplex din Bistrita Nasaud, infiintata in anul 2000. 

Ovidiu Ciurus, administratorul firmei, a inteles potentialul acestei piete la fel de bine ca investitorii italieni si astfel  ITL Agrocomplex a ajuns sa exporte anual 3-4.000 de capete de bovine. Dintre acestea, 80% se adreseaza pietei din Grecia, si restul celei italiene. Foarte important in acest comert este ca, in general, transportul animalelor este platit de catre cumparator.

"In momentul actual, cererea venita de pe piata externa este foarte mare. Ceva s-a intamplat in ultimele zece luni, pentru ca a crescut foarte mult cererea - nu stiu ce s-a intamplat. In aceste zece luni si preturile de export au crescut cu 50%, de la 1,4 la peste 2 euro/kilogram", spune Ciurus. 

La randul sau, si acesta confirma interesul in crestere de pe piata interna pentru carnea de vita dar, spune el, preturile sunt mici, adica sub un euro/kilogram. "Aceasta activitate este in crestere, dar nu se poate dezvolta spectaculos, peste noapte, in pofida cererii externe mult mai mari decat oferta, pentru ca in zootehnie investitiile sunt costisitoare", crede Ciurus. Costisitoare sau nu, important este pana la urma ca boii nostri au cautare. Si ca au intrat in Europa cu mult timp inaintea noastra.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Corida exporturilor de taurasi
/actualitate/corida-exporturilor-de-taurasi-977986
977986
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.