Congresul PNL. Taberele Cîţu şi Orban îşi strâng aliaţi din rândurile aleşilor locali

Autor: Marga Nitu Postat la 21 iunie 2021 74 afişări

Congresul PNL. Taberele Cîţu şi Orban îşi strâng aliaţi din rândurile aleşilor locali. Radu Magdin: Mesajul ”câştigătorul ia totul” capătă tracţiune.

Congresul PNL. Taberele Cîţu şi Orban îşi strâng aliaţi din rândurile aleşilor locali

Aleşii locali aleargă după bani, mai bine zis, după cel care împarte banii, iar acesta poate fi un indiciu pentru cine va câştiga lupta acerbă dintre Ludovic Orban şi Florin Cîţu, pentru şefia PNL.

Premierul are în mână pâinea şi cuţitul guvernării, banii şi funcţiile. Şi două posibilităţi de a-i convinge pe liderii din teritoriu. O poate face cu bani, prin clasica rectificare bugetară şi clasicul PNDL. Sau o poate face prin împărţirea de funcţii, ca metodă de răsplată politică.

„O mare parte dintre aceşti primari sau preşedinţi de consilii judeţene sunt şi lideri de organizaţie judeţeană. Relaţia dintre politica naţională şi politica locală înseamnă, de foarte multe ori, o aşteptare de transfer de resurse sau de sprijin pentru proiecte din planul naţional înspre plan local. Ceea ce se joacă, ce poate fi jucat de către tabăra Cîţu este ideea că, în calitate de premier, am acces la resurse şi, în consecinţă, te încurajez să fii în echipa mea, deoarece, chiar şi până la momentul în care se va lua o decizie în PNL, stai oarecum în pixul meu”, consideră analistul politic, Radu Magdin.

Florin Cîţu ar putea pune, aşadar, pe masa negocierilor cartea accesului generos la bani. Dar, ce ar putea promite Ludovic Orban, din calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor?

„Ludovic Orban ar putea să spună: aţi trăit bine cu mine. Aţi avut acces la mine, am fost civilizat cu voi. Sigur, resursele au fost limitate. Astea au fost. Dar, nici Cîţu nu vă poate promite, cu adevărat, mai mult”, crede analistul Radu Magdin.

Nehotărâţii încă aşteaptă. Ilie Bolojan este unul dintre ei. Liderul de la Bihor a fost primul care a lansat pe piaţă o posibilitate exclusă până acum de toată lumea: cine pierde cursa internă, trebuie să piardă şi funcţia în stat.

„Aşteaptă să fie curtaţi, cu siguranţă, de fiecare dintre tabere. Dar, sunt şi într-un sentiment de espectativă, apropo de semnalele primite, pe ultima sută de metri, de la preşedinte. Domnul Bolojan a spus ceva de genul: haideţi să vedem şi ce spune Iohannis. Acest mesaj de ”câştigătorul ia totul” capătă tracţiune”, a mai spus Radu Magdin.

Aleşii care îl susţin pe FLORIN CÎŢU

EMIL BOC – primar CLUJ NAPOCA

ALIN TIŞE – preşedinte CJ CLUJ

VIRGIL CHIŢAC – primar CONSTANŢA

MIHAI LUPU – preşedinte CJ CONSTANŢA

IULIAN DUMITRESCU – preşedinte CJ PRAHOVA

IONEL BOGDAN – preşedinte CJ MARAMUREŞ

ASTRID FODOR – primar SIBIU

DANIELA CÂMPEAN – preşedinte CJ SIBIU

IONEL CIUNT – primar ZALĂU

DU IANCU SĂLĂJANU – preşedinte CJ SĂLAJ

ION LUNGU – primar SUCEAVA

GHEORGHE FLUTUR – preşedinte CJ SUCEAVA

MARCEL ROMANESCU – primar TÂRGU JIU

FLORIN OANCEA – primar DEVA

TIBERIU IACOB RITZI – primar PETROŞANI

Unde a mers Ludovic Orban

HUNEDOARA

CARAŞ-SEVERIN

BRĂILA

IALOMIŢA

BOTOŞANI

BACĂU

ARAD

TIMIŞ

Unde a mers Florin Cîţu

ALBA

SIBIU

SĂLAJ

TIMIŞ

MARAMUREŞ

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pnl,
congres,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.