Companiile din UE vor folosi „portiţe” pentru a plăti gazele în ruble, relatează FT

Autor: Mediafax Postat la 28 aprilie 2022 51 afişări

Companiile din UE vor folosi „portiţe” pentru a plăti gazele în ruble, relatează FT

Companiile din domeniul energetic europene ar putea folosi „portiţe” pentru a satisface cererea Rusiei de a plăti gazul în ruble, pe fondul temerilor că aprovizionarea ar putea fi întreruptă pentru mai multe ţări.

Miercuri, Gazprom a oprit exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria din cauza refuzului acestora de a plăti în ruble.

Joi, Financial Times relatează că doi dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc în Europa - Uniper din Germania şi OMV din Austria - se pregătesc să folosească un nou sistem care le permite să se conformeze cererii Rusiei.

Pentru a nu încălca sancţiunile UE, Rusia a stabilit la sfârşitul lunii martie un mecanism prin care companiile europene vor continua să plătească Gazprombank - braţul financiar al Gazprom cu sediul în Elveţia - pentru importurile lor în euro.

Banca rusă, care nu se află sub incidenţa sancţiunilor UE, ar urma să convertească apoi depozitele în euro în ruble într-un al doilea cont deschis pe numele firmelor, pentru a le plăti mai departe în Rusia, relatează FT.

Tiina Tuomela, directorul financiar al Uniper, a declarat pentru ziar că societatea consideră că acest proces de plată modificat respectă sancţiunile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze,
companii,
plati,
folosire,
financial times

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.