Companiile din industria ospitalităţii şi turism sunt îngrijorate de posibilele modificări fiscale

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 iunie 2022 78 afişări

Organizaţia HORA îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunţate în spaţiul public în ultima săptămână, în special modificarea legată de eliminarea impozitului specific, şi solicită o consultare în prealabil cu organizaţiile reprezentante ale mediului privat.

Companiile din industria ospitalităţii şi turism sunt îngrijorate de posibilele modificări fiscale

Organizatia HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalităţii româneşti.

După o criză fără precedent, cauzată de pandemie, care a însemnat 2 ani de colaps financiar şi îngenungcherea industriei ospitaltiăţii, afacerile din domeniu abia au început să intre pe o pantă de revenire şi au nevoie de predictibilitate şi stabilitate, arată organizaţia într-un comunicat. „Înţelegem necesitatea îmbunătăţirii măsurilor fiscale şi credem în eficientizarea colectării taxelor ca măsură principală, dar făcute în ideea de a nu opri creşterea economică, în contextul recesiunii globale care se resimte puternic”.

Companiile cu capital romanesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a evolua pozitiv în contextul actual, astfel că avem nevoie de un dialog deschis imediat pornind de la o serie de premise, printre care faptul că industria ospitalităţii este încă în reconstrucţie după doi ani de pandemie şi creşterile de preţuri cu care s-a confruntat în ultimele două luni, precum şi deficitul de personal fără precedent, care ameninţă dezvoltarea afacerilor cel puţin la fel de mult precum recesiunea economică. „Înţelegem că proiectul impozitului specific poate nu are forma ideală, însă avem toată deschiderea şi ne dorim să contribuim la rescrierea proiectului, astfel încât să fie coerent şi de bun august, dar nu putem accepta eliminarea lui completă, fără un dialog prealabil. Fundamentul porneşte de la nevoia acerbă de debirocratizare, avem nevoie de un flux administrativ şi de o birocraţie înlesnită pentru a încuraja mediul economic şi pentru a creşte randamentul bugetelui de stat. Eliminarea acestui impozit pe nepusă masă, va însemna pentru cel puţin 50% din afacerile din domeniu falimentul”, arată organizaţia.

Un comunicat asemănător a transmis Alianţa pentru Turism, care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificările fiscale anunţate în spaţiul public în ultima săptămână, în special modificarea legată de eliminarea impozitului specific, şi solicită o consultare în prealabil cu organizaţiile reprezentante ale mediului privat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
ospitalitate,
impozitare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.