Companiile din construcţii: Preţul oţelului a redevenit accesibil, dar preţul sticlei s-a triplat, fiind influenţat de componenta energetică

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 30 octombrie 2022 95 afişări

Companiile din construcţii şi imobiliare au resimţit, în trimestrul al treilea din 2022, o scădere a apetitului şi a vânzărilor de proprietăţi rezidenţiale, pe fondul dobânzilor ridicate şi al preţurilor în creştere, iar din cauza acestor factori, beneficiarii se arată tot mai restrictivi.

Companiile din construcţii: Preţul oţelului a redevenit accesibil, dar preţul sticlei s-a triplat, fiind influenţat de componenta energetică

♦ Unii dezvoltatori şi-au oprit planurile iniţiale de dezvoltare, din cauza lipsei de predictibilitate a preţului final.

Companiile din construcţii şi imobiliare au resimţit, în trimestrul al treilea din 2022, o scădere a apetitului şi a vânzărilor de proprietăţi rezidenţiale, pe fondul dobânzilor ridicate şi al preţurilor în creştere, iar din cauza acestor factori, beneficiarii se arată tot mai restrictivi. Sunt câteva dintre concluziile sesiunii grupului Investment & Real Estate, o dezbatere care a avut loc săptămâna trecută în cadrul Camerei de Comerţ Româno-Elveţiene.

„Creşterea dobân­zilor a influenţat deja nivelul tranzacţiilor pe piaţa imobiliară româ­nească, atunci când vine vorba despre numărul credi­telor imobiliare acorda­te în trimestrul al treilea al anului 2022, în com­paraţie cu anul 2021“, au spus parti­cipanţii la eveniment.

Printre speakeri s-au numărat, alături de companii din sectorul bancar, şi reprezentanţi din construcţii, precum Gabriel Nistor – CEO-ul companiei de construcţii SSAB AG, Laurenţiu Ştefănescu – CEO-ul producătorului de materiale de construcţii Sika România, şi alţii.

„Dacă, la începutul anului, preţul oţelului s-a dublat, sub influenţa războiului din Ucraina şi a blocajelor pe lanţul de aprovizionare logistică, astăzi preţul a revenit la o valoare mai accesibilă. În schimb, preţul sticlei s-a triplat, fiind influenţat de componenta energetică, ma­joritară în procesul de producţie“, au mai spus partici­panţii la dezbatere.

Prin urmare, unii dezvoltatori şi-au oprit planurile iniţiale de dezvoltare, din cauza lipsei de predictibilitate a preţului final.

Recent, şi Marian Pîrvu, CEO-ul producătorului de acoperişuri Wetterbest, spunea, la emisiunea online ZF Logistica businessului, că după aproape doi ani de creş­tere continuă la oţel, preţul a trecut printr-o perioadă de stabilizare, iar acum a început să scadă uşor.

„Fierul era în mod normal în jur de 4 lei/kg. Când a început războiul s-a dus peste 8 lei, iar acum s-a întors la 3,6-4 lei/kg, în funcţie de cantitatea pe care o cumperi“, spunea, în urmă cu două luni, Cosmin Răileanu, fondator al casei de comenzi online pentru construcţii Vindem-ieftin.ro.

Preţurile materialelor de construcţii în medie s-au mărit cu procente cuprinse între 60% şi peste 100% din ianuarie 2021 până în prezent, potrivit estimărilor de la jucătorii din domeniu. Totuşi, Institutul Naţional de Statistică nu consemnează aceleaşi procente, ceea ce a generat nemulţumiri din partea companiilor. Ele spun că valorile estimate ale proiectelor licitate nu sunt actualizate în raport cu evoluţia preţurilor şi ca medie ponderată, în funcţie de aportul fiecărui tip de material la realizarea construcţiei. Impactul fierului, de exemplu, una din materiile prime care au suportat cele mai mari majorări de preţ, este unul foarte mare în construcţie per total.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pret,
companii,
constructii,
oţel

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.