Comitetul pentru Stabilitate Financiară: Indicatorii de lichiditate şi profitabilitate ai sectorului bancar permit consolidarea politicii macroprudenţiale fără a influenţa negativ oferta de creditare a băncilor

Autor: Cristina Bellu Postat la 20 octombrie 2023 20 afişări

Comitetul pentru Stabilitate Financiară: Indicatorii de lichiditate şi profitabilitate ai sectorului bancar permit consolidarea politicii macroprudenţiale fără a influenţa negativ oferta de creditare a băncilor

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi BNR, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi guvern, reprezentat de Ministerul Finanţelor, consideră că  indicatorii de lichiditate şi profitabilitate ai sectorului bancar local permit consolidarea politicii macroprudenţiale a BNR fără a fi influenţată negativ oferta de creditare a băncilor.

În acest context, CNSM a aprobat măsura privind stabilirea ratei amortizorului anticiclic la 1%, începând cu data de 23 octombrie 2023, reprezentând o majoare de 0,5 puncte procentuale faţă de valoarea precedentă.

“Profitabilitatea sectorului bancar a continuat tendinţa de consolidare, iar o parte dintre aceste profituri pot fi alocate de instituţiile de credit în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital, în linie cu practica şi recomandările europene. Menţinerea nivelului adecvat al politicii macroprudenţiale la nivel naţional constituie, de astfel, o măsură preventivă necesară în contextul gradului ridicat de incertitudine existent la nivel global”, se arată în comunicatul transmis de CNSM în urma şedinţei din 19 octombrie.

În aceeaşi şedinţă, instituţia recomandă Băncii Naţionale a României să implementeze începând cu 1 ianuarie 2024, la cel mai înalt nivel de consolidare, un amortizor de capital pentru alte instituţii de importanţă sistemică aplicabil băncilor identificate ca având un caracter sistemic în conformitate cu Metodologia de identificare a băncilor sistemice şi de calibrare a amortizorului O-SII, pe baza datelor raportate pentru data de referinţă 31.12.2022.

Această măsură face obiectul notificării prealabile către Comitetul european pentru risc sistemic. Recomandarea CNSM, precum şi rata amortizorului aplicabil fiecărei bănci sistemice urmează a fi publicate pe site-ul CNSM până la data de 1 decembrie 2023.

În paralel, membrii CNSM au decis neaplicarea prin reciprocitate voluntară a măsurilor macroprudenţiale adoptate de Suedia, având în vedere expunerile eligibile nesemnificative ale sectorului bancar românesc faţă de acest stat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.