Comisia Europeană lansează a doua etapă de consultări pe tema salariilor minime echitabile

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 iunie 2020 67 afişări

Comisia Europeană lansează a doua etapă de consultări pe tema salariilor minime echitabile

Comisia Europeană lansează a doua etapă a consultării cu sindicatele şi cu organizaţiile patronale europene cu privire la modul de asigurare a unor salarii minime echitabile pentru toţi lucrătorii din Uniunea Europeană. 

Prima etapă s-a desfăşurat în perioada 14 ianuarie - 25 februarie 2020, Comisia primind răspunsuri din partea a 23 de parteneri sociali din întreaga UE. Pe baza răspunsurilor primite, Comisia a concluzionat că sunt necesare acţiuni suplimentare la nivelul UE.

UE a fost deosebit de afectată de pandemia de coronavirus, cu efecte negative asupra economiilor statelor membre, asupra întreprinderilor şi asupra veniturilor lucrătorilor şi familiilor acestora, arată un comunicat al Comisiei. Asigurarea faptului că toţi lucrătorii din UE câştigă un trai decent este esenţială pentru redresare, precum şi pentru construirea unor economii echitabile şi reziliente, iar salariile minime joacă un rol important. Salariile minime sunt relevante atât în ţările care se bazează exclusiv pe nivelurile salariale convenite în mod colectiv, cât şi în cele cu un salariu minim prevăzut de lege.

Salariile minime care sunt negociate în mod corespunzător cu partenerii sociali, respectate şi actualizate pot: să pună la dispoziţia lucrătorilor vulnerabili o rezervă financiară pentru perioade dificile, să creeze stimulente mai puternice pentru muncă, îmbunătăţind astfel productivitatea, să reducă inegalităţile salariale în societate, să sporească cererea internă şi rezilienţa economiei şi să contribuie la eliminarea diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi.

Comisia nu urmăreşte stabilirea unui salariu minim european uniform, nici armonizarea sistemelor minime de stabilire a salariilor. Orice eventuală măsură ar urma să fie aplicată diferit, în funcţie de sistemele de stabilire a salariului minim şi de tradiţiile statului membru, cu respectarea deplină a competenţelor naţionale şi a libertăţii contractuale a partenerilor sociali.

Documentul de consultare din a doua etapă stabileşte posibile căi de acţiune a UE pentru a se asigura că salariile minime sunt stabilite la niveluri adecvate şi că ele protejează toţi lucrătorii. Negocierile colective joacă un rol esenţial, astfel cum s-a subliniat în răspunsurile partenerilor sociali cu ocazia primei etape a consultării. Prin urmare, iniţiativa UE ar urmări să garanteze că: salariile sunt stabilite ca urmare a unor negocieri colective care funcţionează bine; cadrele naţionale permit stabilirea şi actualizarea regulată a salariilor minime obligatorii, pe baza unor criterii clare şi stabile; partenerii sociali sunt implicaţi în mod efectiv în stabilirea prin lege a salariului minim pentru a sprijini gradul de adecvare al salariului minim; variaţiile salariului minim şi exceptările sunt eliminate sau limitate; cadrele naţionale privind salariul minim sunt respectate în mod efectiv şi că există mecanisme de monitorizare.

Partenerii sociali sunt invitaţi să răspundă la întrebările adresate în cadrul consultării până la 4 septembrie 2020.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
salariul minim,
Omul de afaceri care a înfiinţat medicina privată în România. Urmează să lanseze un proiect GIGANT, care ar putea fi un model şi pentru sistemul de stat Omul de afaceri care a înfiinţat medicina privată în România. Urmează să lanseze un proiect GIGANT, care ar putea fi un model şi pentru sistemul de stat

Wargha Enayati a câştigat suficient de mulţi bani din imobiliare încât în 1995 să poată intra în domeniul său de expertiză, cel medical. A fondat astfel prima clinică privată din România, iar de atunci premierele s-au ţinut lanţ: primele abonamente medicale de pe piaţa locală, prima reţea de sănătate privată, prima clinică dedicată exclusiv femeilor, primele policlinici sociale şi multe altele.

vezi continuarea
Mediafax
Donald Trump susţine că 99% din cazurile de coronavirus sunt „total inofensive” Donald Trump susţine că 99% din cazurile de coronavirus sunt „total inofensive”
Minunea japoneză. Cum a reuşit Japonia să aibă un număr redus de cazuri şi decese cauzate de coronavirus fără să impună RESTRICŢII
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Nicuşor Dan: Răspunsul bucureştenilor trebuie să fie limpede - Adio, Firea! Adio PSD! Nicuşor Dan: Răspunsul bucureştenilor trebuie să fie limpede - Adio, Firea! Adio PSD!
Teodorovici: Congresul PSD trebuie să aibă loc imediat şi nu online
MonitorulSiguranteiCetateanului
Povestile lui Valeriu Suhan La plesneala cu un springar (parte a II-a) Povestile lui Valeriu Suhan La plesneala cu un springar (parte a II-a)
COMENTARIU Marius Oprea: România, o ţară săracă? Fraierii sînt săraci. Şmecherii prosperă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.