Colectarea datelor pentru Recensământului General Agricol se va desfăşura în perioada 10 mai-31 iulie: vor fi numărate exploataţiile agricole, suprafaţa terenurilor, efectivele de animale

Autor: Roxana Rosu Postat la 10 mai 2021 38 afişări

Etapa de colectare a datelor pentru Recensământului General Agricol runda 2020 a început astăzi, 10 mai, şi va continua până pe 31 iulie, scopul acestei acţiuni fiind identificarea şi clasificarea tuturor exploataţiilor agricole, indiferent de dimensiuni, şi a animalelor deţinute, precum şi numărul persoanelor implicate în agricultură.

Colectarea datelor pentru Recensământului General Agricol se va desfăşura în perioada 10 mai-31 iulie: vor fi numărate exploataţiile agricole, suprafaţa terenurilor, efectivele de animale

Etapa de colectare a datelor pentru  Recensământului General Agricol runda 2020 a început astăzi, 10 mai, şi va continua până pe 31 iulie, scopul acestei acţiuni fiind identificarea şi clasificarea tuturor exploataţiilor agricole, indiferent de dimensiuni, şi a animalelor deţinute, precum şi numărul persoanelor implicate în agricultură.

Validarea datelor şi diseminarea rezultatelor statistice agregate se vor realiza până la finalul lunii martie 2022, urmând ca rezultatele detaliate să fie disponibile în luna decembrie 2022.

Recensământul va asigura date statistice comparabile între statele membre UE pentru o serie de variabile cheie din domeniul agriculturii, precum: numărul de exploataţii agricole, suprafaţa totală a terenurilor utilizate pentru agricultură, efectivele de animale pe specii, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole, adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiilor animaliere, dezvoltarea rurală.

„Prin Recensământul General Agricol se doreşte a se realiza o imagine exhaustivă a caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole, indiferent de mărimea acestora.  Datele şi informaţiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafeţelor agricole şi/sau de la deţinătorii de animale conform regulamentelor europene referitoare la agricultură, la nivelul întregii exploataţii agricole pentru toate locaţiile în care se utilizează suprafeţe agricole sau se deţin efective de animale. În anul 2022, când toate datele vor fi prelucrate, vom avea informaţiile şi datele care vor caracteriza structura agriculturii din România”, a explicat ministrul Adrian Oros.

Întreaga operaţiune are la bază prevederile Regulamentului 2018/1091 (UE) al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind statisticile agricole integrate, aplicabil în toate statele Uniunii Europene, completate cu legislaţia naţională aprobată pentru acest recensământ.

Activităţile de pregătire şi organizare a colectării datelor au fost realizate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alături de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi au vizat: organizarea activităţii la nivel central şi teritorial, angajarea personalului suplimentar, selecţia, recrutarea şi angajarea recenzorilor, recenzorilor şefi şi coordonatorilor, elaborarea instrumentarului statistic, sectorizarea teritoriului localităţilor, efectuarea recensământului de probă, asigurarea infrastructurii IT şi a aplicaţiilor informatice pentru colectarea şi prelucrarea datelor, personalizarea materialelor auxiliare şi popularizarea recensământului.

Tabletele necesare colectării datelor din teren sunt asigurate de către STS.

Comisiile comunale, orăşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti pentru recensământ au împărţit localităţile în sectoare şi secţii de recensământ.

„Datele statistice sunt vitale pentru cunoaşterea realităţilor din agricultura românească. Fără acestea, nu se vor putea lua cele mai eficiente decizii în viitor” a declarat Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

În urma activităţii de sectorizare a teritoriului, prin care s-au stabilit numărul de sectoare şi secţii de recensământ, au fost recrutaţi şi angajaţi cca. 17.500 de recenzori, 3.700 de recenzori şefi şi 42 de coordonatori care vor desfăşura activitatea de recenzare în toate unităţile administrativ teritoriale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
recensamant,
agricultura,
animale,
colectare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.