Ciolacu, scrisoare către Ursula von der Layen despre „derapajele antidemocratice ale guvernului”

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 04 martie 2021 51 afişări

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Layen, prin care „atrage atenţia asupra derapajelor nedemocratice ale actualului Guvern manifestate prin politizarea fondurilor publice, a finanţării europene şi a funcţiilor publice din România”.

Ciolacu, scrisoare către Ursula von der Layen despre „derapajele antidemocratice ale guvernului”

„Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a trimis joi, 4 martie, o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrage atenţia asupra derapajelor nedemocratice ale actualului Guvern manifestate prin politizarea fondurilor publice, a finanţării europene şi a funcţiilor publice din România”, anunţă social-democraţii.

Potrivit sursei citate, necesitatea unei poziţii publice din partea oficialilor europeni este justificată prin faptul că „cetăţenii români trebuie să se simtă protejaţi de Uniunea Europeană atunci când sunt comise abuzuri, iar guvernele încalcă principiile democratice ale statului de drept”.

„Ţara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziţiei din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români şi pentru a ne apăra valorile democratice europene”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Marcel Ciolacu, care a mai subliniat că PSD este deschis la discuţii constructive despre viitorul României pe calea europeană şi democratică.

Ciolacu acuză, în scrisoare faptul că la dezbaterea bugetului niciunul din cele peste 3500 de amendamente nu a fost acceptatşi că Guvernul a adăugat pentru prima dată, în istoria democratică a României, o anexă la buget, care prezintă sume financiare „alocate preferenţial” judeţelor şi localităţilor conduse de reprezentanţi care aparţin partidelor care formează majoritatea, în ciuda faptului că majoritatea aleşilor locali aparţine partidelor de opoziţie.

„Anexa 7.03 legalizează mita politică din bugetul de stat. Fondurile sunt distribuite pe baza unui algoritm politic corespunzător distribuţiei politice în coaliţie. Şi acest lucru poate fi dovedit prin argumente solide: PNL a primit 52%, USR 35%, în timp ce UDMR 13% şi toate aceste date reflectă distribuţia politică din coaliţia de guvernare. Există localităţi conduse de politicieni aleşi din coaliţia de guvernare care primesc mai multe fonduri decât judeţele conduse de social-democraţii cu o populaţie de câteva ori mai mare. În ciuda faptului că a planificat un buget cu un deficit de peste 7% şi a împrumutat constant bani pe piaţa internaţională, actualul guvern a decis să aloce zeci de milioane de euro fără niciun criteriu transparent, ci doar în baza intereselor politice. Din păcate, au făcut acelaşi lucru la sfârşitul anului trecut din fondul de rezervă al premierului. Fără nicio reacţie publică din partea Comisiei Europene, ei vor continua politizarea fondurilor publice”, se arată în scrisoarea lui Marcel Ciolacu.

Totodată, liderul PSD critică faptul că, în elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, nu au fost implicaţi Parlamentul, mediul de afacari, organizaţiile sindicale, opoziţia sau partenerii sociali.

„În ultimele două zile, actualul prim-ministru şi ministrul Justiţiei au criticat în mod public o decizie definitivă luată de o instanţă de judecată. Un amestec extrem de grav în sistemul judiciar românesc. Nu în ultimul rând, au început să atace public sindicatele, precum şi reprezentanţii societăţii civile şi ai sectorului privat care le contestă politicile. Premierul a ameninţat în mod public liderii sindicatelor şi reprezentanţii HoReCa pentru organizarea grevelor paşnice împotriva unora dintre deciziile luate fără consultări. Lista pe care o prezint prin această scrisoare ilustrează, din păcate, doar o mică parte din lucrurile care se întâmplă în prezent în România. Ţara noastră alunecă spre o cale nedemocratică sub o clică de politicieni care au uzurpat puterea din România în ciuda pierderii alegerilor legislative. Ştiu că după greşelile comise în trecut este greu de crezut că lucrurile pot merge chiar mai rău în România, dar, din păcate, acesta este adevărul”, potrivit scrisorii lui Marcel Ciolacu, semnată în calitate de membru al Parlamentului, preşedinte PSD România şi „lider al opoziţiei din România”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciolacu,
scrisoare,
comisia europeană

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.