Ciolacu: Independenţa României faţă de gazul rusesc este asigurată începând de anul viitor

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 19 aprilie 2022 48 afişări

Independenţa României faţă de gazul rusesc este asigurată începând de anul viitor, spune la RFI preşedintele PSD, Marcel Ciolacu: „Nu ne schimbăm viaţa în funcţie de mofturile lui Putin. Legea offshore ar putea trece de Parlament în trei săptămâni”.

 Ciolacu: Independenţa României faţă de gazul rusesc este asigurată începând de anul viitor

Marcel Ciolacu estimează că legea offshore ar putea trece de Parlament în două-trei săptămâni.

„O să o băgăm pe procedură de urgenţă. A intrat la prima Cameră sesizată, la Senat. Eu estimez în maximum două-trei săptămâni, în funcţie de cât stă la Senat, va trece şi merge către promulgare”, declară la RFI Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă exploatările din Marea Neagră vor fi afectate de războiul din Ucraina, liderul PSD a răspuns: ”Nu, nu. Dimpotrivă, este un semnal puternic că nu ne schimbăm viaţa în funcţie de mofturile lui Putin (...). Nu cred că un stat trebuie să se lase impresionat de agresiunea unui dictator, dimpotrivă, trebuie să arătăm că noi ne continuăm investiţiile şi dezvoltarea statului român, în pofida anumitor aşa-zise ameninţări din partea Rusiei”.

Reporter: PSD susţine acest proiect al legii offshore, după ce tot PSD-ul a fost cel care a promovat prin 2018 o variantă a legii care a blocat practic orice investiţii. Ce să mai înţeleagă oamenii?

Marcel Ciolacu: Este o abordare în interiorul coaliţiei şi o adaptare la realitatea pe care o trăim cu toţii. Eu n-am fost niciodată ipocrit să nu recunosc anumite greşeli pe care le-a făcut PSD.

Reporter: Deci recunoaşteţi că legea offshore din 2018 a fost o greşeală?

Marcel Ciolacu: Nu, acea lege a fost o greşeală că nu s-a finalizat, pentru că orice lege este perfectibilă, categoric. Nu a fost dusă la capăt şi a fost, poate, folosită ca un instrument de negociere. Nu cunosc toate detaliile şi nici nu mă interesează, pentru că cred că PSD a intrat în altă direcţie şi în altă logică.

Reporter: Da, dar nici nu vă puteţi dezice de trecut.

Marcel Ciolacu: Am şi spus că nu pot să fiu ipocrit şi să mă dezic de trecut, n-am făcut-o niciodată şi nici nu o s-o fac vreodată, aşa este corect. Cred că actuala lege este corectă pentru statul român. Vreau să vă spun că e stipulat foarte clar dreptul de preempţiune a statului român asupra gazelor extrase din Marea Neagră, întâi să fie folosite pentru necesarul României şi pe urmă, diferenţa să fie exportată. Avem un dublu control şi prin ANRE în ceea ce priveşte contractele bilaterale, la fel, statul român, aici este o noutate în lege, statul român are drept de preempţiune asupra acestui gaz, ceea ce conferă şi cu extragerile din onshore cel puţin independenţa sau independenţa faţă de gazul rusesc începând de la anul este asigurată.

Reporter: Deci sunteţi convins că România va deveni independentă de gazul din Rusia anul viitor?

Marcel Ciolacu: De gazul rusesc, categoric! Investiţia de la Caragele şi cu actuala investiţie din Marea Neagră, fără această investiţie care va fi până la sfârşitul anului 2026, România îşi va asigura consumul.

Reporter: Sunt totuşi nişte proceduri tehnice, nişte etape de parcurs. Un an de zile e suficient, spuneţi? Sunteţi optimist.

Marcel Ciolacu: Eu mă refer la investiţia de la Caragele şi la actuala investiţie care deja s-a finalizat, făcută de Black Sea Oil&Gas, care are o estimare de un miliard de metri cubi anual.

Reporter: Dar s-au pierdut patru ani. Patru ani de pace. România putea să aibă deja primii metri cubi de gaze extraşi din Marea Neagră, iar independenţa de gazul rusesc putea fi obţinută mult mai devreme. Ca să nu mai spunem că România putea deveni un furnizor regional de gaze. Cine îşi asumă cei patru ani pierduţi?

Marcel Ciolacu: Atractivitatea acestei investiţii totuşi este în acest moment. Nimeni nu a spus că în cei patru ani de zile, investiţia ar fi fost dusă la capăt. O anumită companie din SUA a vândut în acest moment acţiunile, nimeni nu poate să ştie dacă a existat acest interes, exista şi atunci acel interes. Cred că cel mai important este faptul că toată investiţia a fost deblocată. Există deja un concern în care este implicat şi statul român, prin Romgaz şi alte companii internaţionale şi această investiţie se va face.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciolacu,
legea offshore,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.