Cine este Károly Borbély, preşedintele comitetului de strategie şi IPO al Hidroelectrica, cel care a lucrat îndeaproape cu investitorii şi brokerii pentru ca oferta de 1,9 mld. euro să aibă succes

Autor: Tibi Oprea Postat la 06 iulie 2023 182 afişări

Cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istoria României a ajuns la final, iar acţiunile Hidroelectrica (H2O) au fost subscrise în cele opt zile de 4,7 ori pe tranşa micilor investitori, acolo unde s-au strâns subscrieri de 6,25 mld. lei.

Cine este Károly Borbély, preşedintele comitetului de strategie şi IPO al Hidroelectrica, cel care a lucrat îndeaproape cu investitorii şi brokerii pentru ca oferta de 1,9 mld. euro să aibă succes

♦ Pe profilul său de LinkedIn, Borbély, 47 de ani, menţionează că este finisher de Ironman, în Estonia, în 2021. Ironman este un triatlon triplu, adică implică trei probe cu distanţe de 3,8 kilometri la nataţie, 180 de kilometri la ciclism şi 42 de kilometri la alergare.

Cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istoria României a ajuns la final, iar acţiunile Hidroelectrica (H2O) au fost subscrise în cele opt zile de 4,7 ori pe tranşa micilor investitori, acolo unde s-au strâns subscrieri de 6,25 mld. lei.

Acţiunile au fost alocate investitorilor, banii din suprasubscriere s-au întors în conturile lor şi urmează ca pe 12 iulie producătorul de energie să fie admis la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti. Oferta s-a ridicat la circa 9,3 mld. lei (1,9 mld euro).

„Este, probabil, cea mai mare IPO din UE în anul 2023! În numele consiliului de supraveghere al Hidroelectrica SA, felicitări maxime echipei de proiect IPO condusă de Bogdan Badea“, a scris pe contul său de LinkedIn după încheierea ofertei Károly Borbély, membru în consiliul de supraveghere şi preşedinte al comitetului de strategie şi IPO din cadrul Hidroelectrica.

Comitetul de strategie şi IPO este un comitet permanent cu rol consultativ, independent faţă de structurile executive şi care raportează direct consiliului de supra­veghere. Acesta a întocmit analize şi a elaborat recomandări cu privire la strategia de privatizare a Hidroelectrica, precum şi în privinţa obiectivelor strategice şi a moda­lităţilor preconizate pentru atingerea lor.

Din partea Hidroelectrica Borbély s-a asigurat că procesul de listare se desfăşoară în cele mai bune condiţii, fiind implicat în toate discuţiile cu investitorii şi conducerea pentru a asigura succesul IPO-ului de 9,3 mld. lei (1,9 mld. euro), record istoric pentru piaţa de capital locală. A lucrat îndreaproape şi pentru elaborarea direcţiei strategice cu care cea mai profitabilă companie din România a venit în faţa investitorilor.

Născut în iulie 1976 la Hunedoara, Károly Borbély este licenţiat în management la Universitatea Babes Bolyai şi are studii în străinătate legate de guvernanţă corporativă (Universitatea Politehnică din Catalunya, 2020), guvernanţă corporativă şi relaţii cu investitorii (Bursa din Londra, 2015) şi afaceri în pieţele emergente (Harvard Business School, 2013).

Pe profilul său de LinkedIn, Borbély menţionează că este finisher de Ironman, în Estonia, în 2021. Ironman este un triatlon triplu, adică implică trei probe cu distanţe de 3,8 kilometri la nataţie, 180 de kilometri la ciclism şi 42 de kilometri la alergare. Comparativ, triatlonul constă în 1,5 kilometri la înot, 40 de kilometri la bicicletă şi 10 kilometri de alergat.

Károly Borbély este membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica din august 2017 şi preşedinte al Comitetului de Strategie şi IPO, în 2019 primind încă un mandat de patru ani. Acesta are experienţă în afaceri guvernamentale, afaceri corporative şi publice, management de proiecte IPO, dezvoltare de afaceri şi CSR.

Din Consiliul de Supraveghere al celui mai mare producător de hidroenergie din regiune fac parte trei comitete. Károly Borbély este membru în Comitetul de Nominalizare şi Remunerare, membru în Comitetul de Audit şi preşedinte al Comitetului de Strategie şi IPO, alături de Silviu Răzvan Avram, George Marius Toniuc, Daniel Naftali şi Carmen Radu.

În prezent, Károly Borbély ocupă funcţia de director pentru atragerea de investitori şi dezvoltare de afaceri b2b la Orange România Communications, pe care a preluat-o în octombrie 2021. A ocupat funcţia de director de relaţii publice la Telekom România Mobile în perioada august 2017-octombrie 2021, fiind anterior director strategie & afaceri corporative la Hidroelectrica (ianuarie 2015-august 2017).

Borbély a mai deţinut funcţiile de secretar de stat în Departamentul Energiei (ianuarie 2014-decembrie 2014), Ministerul Economiei (martie 2010-mai 2012) şi funcţia de preşedinte, secretar de stat în perioada februarie 2005-decembrie 2007 în Autoritatea Naţională pentru Tineret.

Alte funcţii pe care le-a ocupat sunt preşedinte CA la Oltchim pentru câteva luni (2012), director de dezvoltare a afacerilor la Energobit (iunie 2012-martie 2014) şi director de dezvoltare la ITDH, Agenţia de Investiţii şi Dezvoltare Comerţ Ungaria (martie 2003-februarie 2005).

Prezent la ZF Power Summit 2023, din februarie, Károly Borbély a declarat că ferestrele pentru oferta şi listarea Hidroelectrica sunt în prima parte a lunii mai sau la jumătatea lunii iunie. A spus totodată că se bucură că după prima rundă de discuţii cu investitorii feedback-ul este extrem de pozitiv.

„Când există discuţii, se schimbă legea, se discută în Parlament că vor să schimbe ceva, toată lumea sună de la New York până la Londra şi toată lumea întreabă ce înseamnă, care este impactul asupra companiei. Deci România este în vizorul investitorilor“, a spus el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hidroelectrica,
investitori,
oferta,
ipo

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.