Cine este cel mai bine plătit executiv român. El a câştigat anul trecut 9,4 mil. dolari, cu aproape 1 mil. dolari mai mult decât în 2021

Autor: Cristina Roşca, Liviu Popescu Postat la 18 aprilie 2023 18462 afişări

Cine este cel mai bine plătit executiv român. El a câştigat anul trecut 9,4 mil. dolari, cu aproape 1 mil. dolari mai mult decât în 2021

Executivul român Silviu Popovici (55 de ani), ce deţine funcţia de CEO al PepsiCo Europa, a încasat anul trecut un pachet salarial de 9,4 milioane de dolari. 

Prin poziţia pe care o deţine, Popovici este cel mai puternic executiv român El are pe mână un business de 13 mld. dolari, Europa contribuind cu 15% la total vânzărilor gigantului american PepsiCo.

Executivul român Silviu Popovici (55 de ani), ce deţine funcţia de CEO al PepsiCo Europa, a încasat anul trecut un pachet salarial de 9,4 milioane de dolari. Este vorba de salariu, acţiuni şi alte beneficii, conform raportului anual al com­pa­niei. Prin prisma sumei înca­sate, Popovici este cel mai bine plătit executiv român. Suma totală pe care el o va primi este cu aproape un milion de dolari (puţin peste 10%) mai mare decât cea din 2021. Creşterea remuneraţiei vine în contextul în care gigantul a­me­rican PepsiCo şi-a majorat veni­turile anul trecut cu 9%, la 86,4 mld. do­lari, iar profitul operaţional „core“ (core operating profit) are plus 8%, depăşind 12,3 mld. dolari.

CITITI AICI POVESTEA LUI SILVIU POPOVICI

La totalul încasărilor, Europa contribuie cu 15%, fiind a treia cea mai importantă „felie“ din business, după PepsiCo Beverages America de Nord (doar băuturile) cu 30% cotă şi Frito-Lay America de Nord (divizia de snacks) care are 27%. În afară de America de Nord, în toate celelalte zone geografice, cele două divizii- băuturi şi snacksuri - anunţă rezultatele împreună.

Prin poziţia pe care o deţine, Popovici este cel mai puternic executiv român. El are pe mână un business de 13 mld. dolari, cu un profit operaţional core de 1,2 mld. dolari.

Executivul român deţine funcţia actuală din 2019, anterior conducând regiunea Europa - Africa sub-sahariană. Între 2015 şi 2017, Popovici a fost preşedintele PepsiCo în Rusia, Ucraina şi statele CIS, după ce iniţial, începând cu 2013, a coordonat activitatea din Rusia. El s-a alăturat grupului în 2011, după ce PepsiCo a preluat Wimm-Bill-Dann Foods OJSC, unde lucra. La momentul acela, Wimm-Bill-Dann era cea mai mare companie de pe piaţa produselor alimentare şi a băuturilor din Rusia. Prima parte a carierei, executivul şi-a petrecut-o însă în cadrul Coca-Cola Hellenic, al doilea cel mai mare îmbuteliator al produselor Coca-Cola din lume.

Originar din Suceava, Silviu Popovici a fost profesor de fizică înainte de a-şi începe cariera în industria bunurilor de larg consum. El a terminat Facultatea de Fizică din Iaşi şi deţine o diplomă de master în administrarea afacerilor la London Business School şi de asemenea a absolvit programul Advanced Management din cadrul Harvard Business School.

Din poziţia actuală, românul este unul dintre cei mai puternici cinci executivi din cadrul PepsiCo. Ca remuneraţie în 2022, el este al treilea cel mai bine plătit, după Ramon L. Laguarta, preşedintele boardului şi CEO-ul grupului, şi Hugh F. Johnson, vice-preşedinte şi CFO. Doar ca salariu, Popovici a primit anul trecut 764.000 de dolari, adică 63.600 de dolari pe lună.       

El a plecat din ţară acum mai bine de două decenii, deţinând poziţii de top în varii colţuri de lume, aşa că numele său nu a fost multă vreme extrem de cunoscut. Totuşi, Popovici a revenit în prim-plan în 2023 când PepsiCo a cumpărat o participaţie minoritară în cadrul businessului românesc Aqua Carpatica, dezvoltat de antreprenorul Jean Valvis. De altfel, în raportul grupului, tranzacţia e menţionată când vine vorba de realizările lui Popovici în 2022.

Un aspect important al acestui deal încheiat între Aqua Carpatica şi PepsiCo a fost faptul că Silviu Popovici, are, la fel ca şi Jean Valvis, origini sucevene.

"Domnul Popovici a fost catalizator. Faptul că el are această origine, că îi place şi că este sucevean a contat foarte mult. A fost şi viziunea strategică a lui Silviu Popovici (CEO PepsiCo Europa ñ n. red.), nu ştiu dacă altfel aş mai fi avut răbdare să negociez doi ani“, spunea Jean Valvis într-un interviu ZF.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.