Cîmpeanu: Autorul unei teze de doctorat plagiate va restitui banii;la fel şi cel ce renunţă la titlu

Autor: Laura Buciu Postat la 22 august 2022 75 afişări

Cîmpeanu: Autorul unei teze de doctorat plagiate va restitui banii;la fel şi cel ce renunţă la titlu

A fost agreată propunerea PNL cu privire la îmbunătăţirea proiectului Legii învăţământului superior prin reglementarea obligaţiei de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situaţia în care se constată existenţa plagiatului, a spus, luni, ministrul Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a spus luni că a fost agreată, la dezbaterile de la Braşov, propunerea PNL cu privire la îmbunătăţirea proiectului Legii învăţământului superior prin reglementarea obligaţiei de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situaţia în care se constată existenţa plagiatului.

„Astfel, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a deciziei prin care se constată existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat, autorul tezei va avea obligaţia să restituie sumele de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare pentru programul de doctorat, în integralitate, pentru perioada finanţată şi în cuantumul finanţat de la bugetul de stat. Restituirea sumelor de bani se va face către instituţia de învăţământ superior cu care autorul tezei de doctorat a semnat, în calitate de student-doctorand, contractul de studii universitare. Sumele încasate vor constitui venit la bugetul de stat”, a spus ministrul.

În acelaşi timp, a fost agreată o altă propunere a PNL cu privire la îmbunătăţirea proiectului Legii învăţământului superior prin reglementarea obligaţiei de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situaţia în care acesta a renunţat unilateral la titlul de doctor.

„În termen de 30 de zile de la decizia definitivă privind renunţarea la titlul de doctor, autorul tezei va avea obligaţia să restituie sumele de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare pentru programul de doctorat, în integralitate, pentru perioada finanţată şi în cuantumul finanţat de la bugetul de stat. Concomitent, universitatea, prin comisia de etică de la nivelul acesteia, va întocmi un raport de analiză a tezei de doctorat care a făcut obiectul renunţării la titlu. Restituirea sumelor de bani se va face către instituţia de învăţământ superior cu care autorul tezei de doctorat a semnat, în calitate de student-doctorand, contractul de studii universitare. Sumele încasate vor constitui venit la bugetul de stat. De asemenea, se vor analiza orice alte propuneri care sa contureze un cadru legal propice creşterii calităţii şi credibilităţii studiilor doctorale”, a mai spus Cîmpeanu.

O altă propunere agreată este cu privire la introducerea în proiectul Legii învăţământului preuniversitar a unor măsuri care privesc protejarea siguranţei elevilor în unităţile de învăţământ prin reglementarea interdicţiei ca în proximitatea şcolii să existe agenţi economici care desfăşoară o activitate de natură să aducă atingere mediului educaţional sănătos şi instituirea unor măsuri pentru formarea şi consolidarea abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri.

O altă propunere agreată la Braşov a fost cea cu privire la introducerea funcţiei de monitor şcolar la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ pentru consolidarea relaţiei directe şcoală-părinţi în vederea reducerii abandonului şcolar.

„Au fost apreciate ca fiind esenţiale măsurile din proiectul Legii învăţământului superior pentru promovarea calităţii în învăţământul superior şi în cercetarea ştiinţifică, pentru creşterea vizibilităţii internaţionale şi pentru concentrarea resurselor.

Universităţile vor putea să se constituie în consorţii universitare, potrivit legii; să fuzioneze într-o singură instituţie de învăţământ superior cu personalitate juridică; să se constituie în consorţii de învăţământ dual, potrivit legii. Au fost apreciate măsurile de finanţare pentru digitalizarea instituţiilor de învăţământ superior şi înfiinţarea Programului Naţional pentru Internaţionalizare Universitară „Study in Romania” (PNIU) în vederea consolidării procesului de internaţionalizare a instituţiilor româneşti de învăţământ superior. Au fost apreciate mecanismele administrative de stimulare a excelenţei în educaţie prevăzute în proiectul Legii învăţământului preuniversitar, respectiv preluarea şi consolidarea centrelor de excelenţă de la nivel judeţean, ca structuri în noile direcţii judeţene pentru învăţământ preuniversitar, asigurând în acest mod o susţinere cu adevărat eficientă a activităţii acestora, disponibilitatea resurselor financiare necesare susţinerii excelenţei, precum şi corespondenţa structurată cu Centrul Naţional de Excelenţă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, după dezbaterile de la Braşov.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cîmpeanu,
plagiat,
doctorat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.