Chiriţoiu: Liberalizarea pieţei gazelor a mers bine, deşi toată lumea se aştepta la un cataclism

Autor: Cristina Cuncea Postat la 27 ianuarie 2015 47 afişări

Liberalizarea pieţei gazelor a mers bine având în vedere că până acum nu a fost niciun scandal legat de efectul măsurii asupra consumatorilor non-casnici, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Ca şi anul precedent, ne interesează liberalizarea în domeniul energIei, să colaborăm cu autorităţile şi ministerele implicate. (...) În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor, pare că a mers bine, având în vedere lipsa scandalurilor. Toată lumea se aştepta la un cataclism în ceea ce priveşte efectul liberalizării asupra consumatorilor non-casnici, în ceea ce priveşte creşterea tarifelor, dar nu s-a întâmplat acest lucru", a spus Chiriţoiu.

Liberalizarea pieţei de gaze presupune creşteri constante ale preţului din producţia internă. Calendarului de liberalizare, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018.

Pentru consumatorii non-casnici de gaze, dereglementarea pieţei de gaze s-a produs la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, respectiv ianuarie 2015.

Piaţa gazelor destinate clienţilor casnici şi producătorilor de energie termică va rămâne reglementată până în 2021 pentru a asigura suportabilitatea plăţii facturilor.

Chiriţoiu a adăugat că în luna februarie Consiliul Concurenţei va lansa propria analiză a pieţei energiei electrice, în care va face recomandări instituţiilor implicate.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

România a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Producţia internă este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenţa este importată din Rusia, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GAZE,
CONCURENŢĂ,
/actualitate/chiritoiu-liberalizarea-pietei-gazelor-a-mers-bine-desi-toata-lumea-se-astepta-la-un-cataclism-13788282
13788282
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.