Chiar dacă avem cel mai rapid internet de pe continent, viteza de încărcare a magazinelor online din România este sub media europeană

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 30 mai 2016 201 afişări

Chiar dacă avem cel mai rapid internet de pe continent, viteza de încărcare a magazinelor online din România este sub media europeană

Agenţia de marketing online Today's a realizat o analiză a 556 de magazine online din România pentru a vedea câte oferă platforme optimizate pentru dispozitive mobile şi care este timpul mediu de încărcare a paginilor web. În analiza sa, agenţia a folosit trei parametri contorizaţi prin instrumentele de analiză Page Speed Insights (oferă o notă magazinului în funcţie de optimizarea pentru dispozitivele de pe care e accesat), Mobile Test Tool (analizează dacă magazinul online este sau nu mobile friendly), ambele dezvoltate de Google, şi Pingdom (analizează timpul de încărcare a site-urilor).

Analiza arată că viteza medie de încărcare a site-urilor magazinelor analizate este de 8,4 secunde. Totuşi, cele mai mari şi mai cunoscute magazine online din România au o viteză medie de încărcare între 3 şi 6,5 secunde, iar recomandarea Google este ca platforma online a unui magazin să se încarce în maximum două secunde. Din magazinele româneşti analizate, doar 13,12% se încarcă în mai puţin de 2,5 secunde, în vreme ce viteza medie europeană de încărcare a magazinelor online este de 4 - 5 secunde. România ajunge astfel sub media din Europa. Spre comparaţie, site-ul amazon.com - cel mai mare magazin online din Statele Unite ale Americii - se încarcă în 2,16 secunde.

Acest lucru este esenţial pentru că timpul scurt de încărcare al unui website are un impact major asupra unui business online, iar managerii magazinelor ar trebui să ţină cont de el, pentru a nu determina utilizatorii să părăsească site-ul.

„Din experienţa noastră, o optimizare a vitezei de încărcare sub pragul de 4 secunde poate duce chiar şi la o dublare a ratei de conversie a unui magazin online. Internetul aşa cum îl ştim sub forma world wide web a ajuns să migreze tot mai mult spre dispozitive mobile şi să fie accesat de pe computere foarte bune, astfel că la nivel hardware nu mai este o problemă. Optimizarea a devenit o problemă atât de mare, încât specialişti internaţionali în online marketing şi magazine cu sute de milioane de clienţi, cum este cazul Amazon, au derulat numeroase studii în ultimii ani. Au observat astfel o legătură strânsă între creşterea vânzărilor online şi scăderea timpului de încărcare a unei pagini. Amazon, de exemplu, a descoperit că o întârziere a încărcării şi cu 100 de milisecunde duce la o scădere a vânzărilor cu 1%. Iar Google şi Microsoft pentru motorul de căutare Bing au observat că veniturile din publicitate scad cu 4,3% pentru fiecare două secunde întârziere“, a declarat Marius Lăzărescu, fondator Today’s.

Analiza mai arată un aspect interesant şi atrage atenţia că 38% din magazinele online observate nu sunt mobile responsive. Această lipsă devine o problemă tot mai mare, deoarece la nivel global sunt mai mulţi utilizatori de internet pe mobil decât cei de pe desktop.

Cifrele Today’s arată că între 20 şi 30% din clienţi vin de pe mobile, iar dacă site-urile nu oferă o experienţă de utilizare bună, impactul este foarte mare şi se pierd potenţiali clienţi. Folosind instrumentul Mobile Test Tool oferit de Google, nota medie primită de site-uri pentru optimizarea pentru mobil este de 56/100, pe când pentru desktop este de 65/100. Comparativ, magazinele online de top din România au un scor de aproximativ 45/100 şi 65/100 pe desktop.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/chiar-daca-avem-cel-mai-rapid-internet-de-pe-continent-viteza-de-incarcare-a-magazinelor-online-din-romania-este-sub-media-europeana-15396198
15396198
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.