Celebrul Palat Ştirbey a fost scos la vânzare de lichidator. Care este preţul de pornire pentru palat şi domeniul Ştirbey

Autor: Mirabela Tiron Postat la 06 iunie 2022 347 afişări

Celebrul Palat Ştirbey  a fost scos la vânzare de lichidator. Care este preţul de pornire pentru palat şi domeniul Ştirbey

Celebrul Palat Ştirbey a fost scos la vânzare de lichidator la un preţ de pornire de 8 milioane de euro, potrivit unui anunţ public realizat de Euro Insol, lichidator judiciar al debitoarei Bucharest Arena, compania care deţine palatul şi domeniul Ştirbey. Licitaţia publică va avea loc la data de 29 iunie la sediul Euro Insol din Bucureşti.

Domeniul Palatului Ştirbey este cel mai vast domeniu pentru  evenimente din România, cu o istorie care începe în secolul al XIX-lea. Construcţia palatului a început în anul 1850 la ordinul lui Barbu Dimitrie Ştirbey, domnitor al  Ţării Rmâneşti, şi a durat până în anul 1863.

Domeniul Ştirbey a fost cumpărat de la moştenitorii familiei Ştirbey în 2006 pentru 9 milioane de euro  de firma Bucharest Arena în 2006 (care avea în acţionariat foşti angajaţi din  Secretariatul  General al Guvernului). Domeniul se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, din care 18 hectare reprezintă un parc cu copaci seculari (arbori de peste 400 de ani), lac interior şi deschidere  către lacul Buftea.

Compania Bucharest Arena este în faliment, rezultatele publice arătau cifră de afaceri zero şi pierderi de 71.000 de euro în 2021, potrivit mfinante.ro. Acţionarii companiei sunt Valerian Mareş (fostul proprietar al firmei Producţie Ardealul), cu un pachet de 29,83%, Staicu Ilie Olteanu, cu un pachet de 29,83%, Dan Octavian Cociş (fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în perioada 2001-2004), cu 19,89%, Emil Pop, cu 19,89% şI Cristian Vladimir Singer, cu 0,55%, potrivit datelor de pe confidas.ro.

Activul “Palatul Ştirbey şi Parcul Ştirbey” se vinde ca ansamblu funcţional de bunuri mobile şi imobile, fiind compus din teren de aproape 24 de hectare, palatul Ştirbey cu o suprafaţă construită de 2.168 de mp, sala multifuncţională Regina Maria, cu o suprafaţă de  2.021 mp, palatul mic, capela domnească, pictată în 1890 de către Gheorghe Tătărescu, două debarcadere, terase, teren volei şI tenis, castelul de apă, construit în 1920 după proiectul lui Anghel Saligny şi alte bunuri mobile şi imobile, se mai arată în anunţ.

Preţul de pornire este de 7,95 milioane de euro, exclusiv TVA. Înscrierea la licitaţie este condiţionată de achiziţionarea caietului  de sarcini (10.000 lei) şi de depunerea unei  garanţii de participare de 20% din preţul de pornire, se arată în anunţul public al lichidatorului.

Oficialii companiei Bucharest Arena anunţau în 2006, când au preluat domeniul, că evenimentele sociale şi corporate vor aduce Domeniului Ştirbey încasări de patru milioane de euro în 2016, aproape dublu comparativ cu 2015, conform declaraţiilor de la acea vreme  făcute de Dan Cociş, administrator şi unul dintre acţionari.

„Dacă în 2015 cifra de afaceri a fost de 2,5 milioane de euro, pentru anul în curs estimăm venituri de aproximativ patru milioane de euro, în condiţiile în care există deja un grad de ocupare de 72% pe evenimente sociale şi nu numai. Recent am demarat un program prin care urmărim să atragem o parte importantă din piaţa de evenimente a marilor corporaţii, piaţă care cuprinde o paletă mai largă de activităţi, de la desfăşurarea de seminarii până la diferite lansări de produse”, declara Dan Cociş în 2016.

La momentul preluării, Domeniul Ştirbey avea cinci spaţii pentru evenimente iar acţionarii anunţau că pentru sezonul cald vor amenaja  un pavilon fiind cerere foarte mare pentru pavilioanele deschise.

Planurile de viitor ale proprietarilor, aşa cum erau anunţate în 2016, includeau atragerea unor investitori care să susţină dezvoltarea unor noi proiecte. În planul iniţial exista perspectiva construirii unei săli polivalente multifuncţionale cu 10.000 de locuri, o investiţie care s-ar fi ridicat la 20 milioane de euro.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
palat,
lichidator

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.