Cele trei motiuni PD sunt doua: Boc

Postat la 02 februarie 2006 9 afişări

Emil Boc a castigat alegerile interne din PD inainte ca acestea sa fi inceput. Motiunea lui se numeste "Romania prospera. Romania democrata" si respecta "in proportie de 80%", motiunea "Romania prospera. Romania social-democrata" cu care Traian Basescu castiga sefia partidului in 2001.

Emil Boc a castigat alegerile interne din PD inainte ca acestea sa fi inceput. Motiunea lui se numeste "Romania prospera. Romania democrata" si respecta "in proportie de 80%", motiunea "Romania prospera.

Romania social-democrata" cu care Traian Basescu castiga sefia partidului in 2001. Noutatea consta in plasarea PD in centrul spectrului politic din Romania si accentul pus pe asigurarea "mecanismelor de producere a prosperitatii".

 

Intelegerile dintre liderii acestui partid, desavarsite la Palatul Cotroceni, au facut ca in competitia pentru sefia partidului sa nu mai intre toti potentialii candidati, ci doar unul. Initial, era vorba despre Emil Boc, Adriean Videanu si Vasile Blaga. Ulterior, cand nimeni nu parea sa-si incerce sansa pe culoarul popular, a mai aparut in peisaj Sorin Frunzaverde. Preluarea variantei populare de catre Emil Boc, concomitent cu refuzul PSE de a primi PD in randul membrilor cu drepturi depline in grupul socialistilor din PE, a dus la retragerea din cursa a lui Frunzaverde, pe de o parte, si a lui Videanu si Blaga, pe de alta parte.

 

Apoi, cand jocurile pareau deja facute pentru motiunea populara, s-au ivit Cezar Preda si Radu Berceanu cu a lor motiune social-democrata care, surpriza, a fost o copie fidela (99%) a deja celebrei motiuni a lui Basescu. "Nu ne-am schimbat orientarea cand PSD avea 37%, iar noi 7%. Ne-o schimbam acum, cand noi avem 30% si PSD 20%? Lasam PSD sa evolueze pe un palier electoral in care se inscriu 70% din cetatenii cu drept de vot?", s-a revoltat Berceanu. La randul lui, Preda a acuzat presiunile din partea greilor partidului, care  nu ar fi lasat filialele sa semneze motiunea social-democrata.

 

In fine, dupa mai multe tatonari, inclusiv cea de la Cotroceni, cuplul social-democrat a realizat ca nu va reusi nici macar sa-si inscrie motiunea in concurs (avea nevoie de sustinerea a cel putin zece filiale). "Nu a fost nimic prefabricat si totul s-a datorat dezbaterii interne. A fost un proces natural, firesc, fara scenarii prefabricate", a explicat Boc. Asa ca democratii au decis sa se lepede de social-democratie si sa devina, in aplauze, populari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/cele-trei-motiuni-pd-sunt-doua-boc-2510136
2510136
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.