Cei 17 primari din Timiş suspectaţi în dosarul în care este vizat preşedintele CJ, duşi la DNA

Autor: Adina Oşan, Liliana Iedu Postat la 10 decembrie 2014 64 afişări

Cei 17 primari din judeţul Timiş suspectaţi de fapte de corupţie în acelaşi dosar în care este vizat şi preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin (PSD), sunt audiaţi, miercuri după-amiază, la DNA Timişoara, unde au fost duşi în ultimele două ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În ultimele două ore, la sediul DNA Timişoara au fost aduşi pe rînd, cu dube şi maşini ale anchetatorilor, primarul oraşului Buziaş, Alger Viorel Ilaş, primarul oraşului Recaş, Paul Teodor, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parţa, Mihai Petricaş, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Ioan Sima, primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohâncanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul comunei Jimbolia, Darius Adrian Postelnicu, primarul comunei Comloşu Mare, Ovidiu Nicolae Ştefănescu, primarul comunei Chevereşu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Cărpiniş, Ioan Sima, primarul comunei Şandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda, Gheorghe Marius Stoian, şi primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.

În total, 17 primari sunt audiaţi, la ora transmiterii acestei ştiri, la sediul DNA Timişoara.

La intrarea în sediul DNA, unii dintre au susţinut că sunt nevinovaţi, în timp ce alţii au refuzat să facă declaraţii.

"Nu ştiu nimic. Când ies, dacă ies, o să vă spun. Au controlat contractele de achiziţii semnate cu mai multe firme. Nu ştiu despre ce este vorba. Nici pe departe nu mă consider vinovat", a spus Mihai Petricaş, primarul comunei Parţa.

Primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, a declarat, la rândul său, că Titu Bojin nu i-a cerut să semneze contracte de achiziţii şi că este nevinovat.

"Nu mi-a cerut domnul Bojin să semnez contracte cu firme. Eu stau foarte liniştit pentru că nu sunt vinovat. Momentan, sunt aici în calitate de suspect", a spus Dan Florin Ion.

Întrebat de jurnalişti de ce a fost adus la audieri, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo a spus: "Am cumpărat bascule".

Cei 17 primari din judeţul Timiş audiaţi la DNA au fost ridicaţi cu mandate de aducere, după ce la sediile primăriilor pe care le conduc au fost făcute percheziţii, fiind ridicate documente.

În acelaşi dosar este vizat şi preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin (PSD), care a fost ridicat, miercuri dimineaţă, de anchetatori din locuinţa sa de la Remetea Mare şi dus la sediul CJ Timiş, unde au fost făcute percheziţii în prezenţa sa. După aproximativ patru ore, a fost scos din sediul instituţiei cu mascaţii, fiind urcat într-o dubă a jandarmilor şi adus la sediul DNA central, pentru audieri.

De asemenea, în acest dosar este cercetat şi consilierul judeţean Marcel Mihoc.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, Titu Bojin, folosindu-se de funcţia de preşedinte al CJ Timiş şi de poziţia de lider al filialei judeţene a PSD, ar fi identificat primării din Timiş, conduse de aleşi locali din PSD, cu care George Didilă, prin SC Ecomet West SRL, a încheiat contracte de achiziţii publice, cu atribuire directă. În acest demers, Didilă ar fi fost sprijinit atât de Titu Bojin, cât şi de Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.

Anchetatorii au mai stabilit că, în cazul în care primăriile care au încheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor încheiate, George Didilă apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii să plătească, cu celeritate, aceste contracte.

Întrucât unele dintre primăriile care au încheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziţionate, consilierul judeţean Marcel Mihoc ar fi promis, la data încheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare, se mai arată în documentele citate.

În acest sens, în 25 iunie 2014 s-a convocat şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Timiş, pe ordinea de zi fiind discutat şi "proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului rectificat al judeţului Timiş pe anul 2014".

Procurorii îl suspectează pe Titu Bojin că direcţiona alocări bugetare din bugetul Consiliului Judeţean Timiş către unităţi administrativ teritorial din judeţ, în vederea finanţării contractelor pe care acestea le aveau în derulare cu SC Ecomet West SRL.

Sumele de bani obţinute din contracte erau virate în conturile societăţii Ecomet West SRL, administrată de către Marius Didilă, care îl anunţa pe George Didilă, iar acesta îi transmitea lui Bojin şi Mihoc situaţia încasărilor din contractele încheiate, potrivit aceloraşi documente.

În acest dosar, miercuri dimineaţă au fost făcute percheziţii în Bucureşti şi în 11 judeţe, fiind vizate mai multe instituţii cu care Consiliul Judeţean Timiş ar fi încheiat contracte.

De asemenea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut percheziţii la depourile CFR Călători din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Galaţi, Ploieşti, Arad, Suceava şi Iaşi, în dosarul de corupţie în care sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de conducere din instituţii din Timiş, care ar fi încheiat contracte de achiziţii publice, prin atribuire directă, cu SC Ecomet West, în urma intervenţiei preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şi a lui Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, în toate cazurile, contractele au fost atribuite, la intervenţia lui Teodor Gavriş, fost director Tracţiune din CFR Călători, de către şefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlată de George Didilă.

După ce îi determina pe şefii depourilor să atribuie contracte firmei lui Didilă, Gavriş făcea demersurile necesare pentru ca subunităţile companiei feroviare să primească fondurile necesare achitării contravalorii produselor achiziţionate, susţin anchetatorii.

Titu Bojin este preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş din anul 2012, după ce anterior a condus, timp de zece ani, Direcţia Apelor Banat. De asemenea, el a fost primar al localităţii Remetea Mare încă din anul 1986. Bojin a fost şi consilier judeţean în CJ Timiş, timp de trei mandate.

Bojin este membru al PSD încă de la formarea PDSR, în 1992, iar din anul 2008 este preşedinte al filialei Timiş a partidului. El este şi membru în Comitetul Executiv Naţional al PSD şi membru în Consiliul Naţional al PSD.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PRIMARI,
AUDIERI,
DNA
/actualitate/cei-17-primari-din-timis-suspectati-in-dosarul-in-care-este-vizat-presedintele-cj-dusi-la-dna-13713511
13713511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.