Ce le recomandă Orban românilor cu simptome de COVID-19

Autor: Andreea Tobias Postat la 01 noiembrie 2020 17 afişări

Ce le recomandă Orban românilor cu simptome de COVID-19

Românii cu simptome de COVID-19 să sune la 112 numai dacă medicul de familie le recomandă acest lucru, spune premierul Ludovic Orban. Autorităţile se confruntă cu o creştere foarte mare a apelurilor la 112. Dr. Alis Grasu: a crescut capacitatea de intervenţie, de mâine 30 de echipe merg la recoltări.

Cei cu simptome să sune la 112 dacă medicul de familie consideră că simptomele sunt specifice coronavirusului. Apelul de la 112 este preluat şi ambulanţa introduce între destinaţiile unde trimite echipaje pentru recoltarea exudatului nazo-faringian, a afirmat, duminică, premierul, răspunzând unei întrebări.

În ce priveşte felul în care ambulanţa decide dacă un pacient este introdus sau nu pe lista de aşteptare pentru testare, dr. Alis Grasu, managerul Ambulanţei Bucureşti-Ilfov, a spus că pacienţii cu simptome de Covid nu sunt urgenţe, reprezintă consultaţii la domiciliu, astfel că aceste cazuri „stau în aşteptare”.

„Numărul lor este foarte mare, dar se ajunge la toate adresele, chiar dacă timpii de aşteptare sunt mari”, a adăugat dr. Alis Grasu.

Apoi, Orban a reluat ideea: „Este bine să sune la 112 doar dacă, după consultarea medicului de familie, se constată că există într-adevăr simptome care duc cu gândul că e posibil să fie infectat”.

Şi premierul a spus că autorităţile se confruntă cu o creştere foarte mare a apelurilor la 112: „Este un serviciu de răspuns la urgenţe care reclamă intervenţia imediată. Unul dintre motivele pentru care am venit aici este să vedem şi capacitatea de răspuns a serviciului de Ambulanţă datorat acestei creşteri foarte mare a apelurilor. Recomandarea mea către cetăţeni este să apeleze la 112 doar atunci când medicul de familie îi recomandă să apeleze, dacă nu îi dă o altă soluţie”.

La rândul său, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, prezent la sediul Ambulanţei, a spus că, întrucât i s-a semnalat suprasolicitarea ambulanţei, a detaşat oameni de la Administraţia Spitalelor din Primărie către ambulanţă.

Managerul Ambulanţei Bucureşti-Ilfov l-a completat pe primar spunând că numărul angajaţilor nu este nici acum suficient, dar a crescut capacitatea de intervenţie: „De mâine dimineaţă (luni - n.r.) vom avea 30 de echipaje care vor merge numai la aceste consultaţii şi recoltări. A crescut capacitatea pe timp de zi şi să sperăm că vom ajunge undeva la scurtarea timpului de aşteptare pentru fiecare persoană care prezintă simptome”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
orban,
ambulanţă,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.